Κόσμος

Κορωνοιός μέτρα: Αυτοί τηρούν περισσότερο τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Κορωνοιός μέτρα: Αυτοί τηρούν περισσότερο τα μέτρα για τον κορωνοϊό
Κορωνοϊός μέτρα: Τι δείχνει νέα διεθνής έρευνα για μέτρα προστασίας
Κορωνοϊός μέτρα: Τι δείχνει νέα διεθνής έρευνα για μέτρα προστασίας

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα μιας διεθνούς επιστημονικής έρευνας σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Οι άνδρες και οι νέοι ενήλικες και των δύο φύλων τηρούν λιγότερο τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, σε σχέση με τις γυναίκες, επιβεβαιώνει άλλη μία διεθνής επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS, μελέτησαν δειγματοληπτικά τη συμπεριφορά 2.013 ατόμων. Το 59% των ανδρών δήλωσαν ότι φροντίζουν να κρατούν αποστάσεις έως δύο μέτρων και να τηρούν άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, έναντι 69% των γυναικών.

Περισσότερες γυναίκες (85%) από ό,τι άνδρες (71%) ανέφεραν ότι αποφεύγουν τις στενές κοινωνικές επαφές πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ περισσότερες μένουν σπίτι όσο μπορούν (71% έναντι 59% των ανδρών) για να συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Από την άλλη πλευρά, μόνο οι μισοί (49%) νέοι και των δύο φύλων ηλικίας 18 έως 24 ετών συμμορφώνονται με τις οδηγίες των Αρχών για τα περιοριστικά μέτρα, έναντι πολύ μεγαλύτερου ποσοστού έως 90% για τους άνω των 25 ετών. Η διαμονή σε χώρες με αυστηρότερους περιορισμούς για την Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη συμμόρφωση των πολιτών, καθώς τα ποσοστά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε σχέση με τις χώρες που έχουν πιο χαλαρά μέτρα. Στο ερώτημα περί του βασικού κινήτρου που ωθεί κάποιον να τηρεί τα μέτρα, το 86% απάντησε «θέλω να προστατεύσω τους άλλους» και «αισθάνομαι ευθύνη να προστατεύσω την κοινότητά μου», ενώ το 84% «θέλω να προστατεύσω τον εαυτό μου».

Ως συχνότερες δικαιολογίες για τη μη τήρηση των μέτρων προβλήθηκαν: «Περπατούν πολλοί άνθρωποι στους δρόμους της περιοχής μου» (31%), «έχω φίλους ή οικογένεια που με έχουν ανάγκη για να τους κάνω θελήματα» (25%), «δεν εμπιστεύομαι τα μηνύματα της κυβέρνησής μου για την πανδημία» (13%) και «νιώθω στρες όταν είμαι μόνος ή σε απομόνωση» (13%).

Την ίδια ώρα στην χώρα μας ο προβληματισμός στους επιστήμονες για τη διασπορά του κορωνοϊού είναι αρκετά μεγάλος.  Χτες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 407 νέους νοσούντες εκ των οποίων οι 25 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τους 20.947 και οι νεκροί ανήλθαν στους 424. Την πρωτιά συνεχίζει να έχει το Λεκανοπέδιο Αττικής με 194 κρούσματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments