Διεθνή

Η πιο σκοτεινή ώρα για την Υεμένη

Η πιο σκοτεινή ώρα για την Υεμένη
Ανθρωπιστική κρίση με τα παιδιά να πληρώνουν βαρύτατο τίμημα

Η Υεμένη είναι η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως με μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά. Στερήσεις τροφής σε αδιανόητο επίπεδο, όπως και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με τον εμφύλιο να μαίνεται εδώ και 5 χρόνια. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίει ότι μέχρι το τέλος του έτους τα παιδιά που υποσιτίζονται θα φθάσουν τα 2,4 εκατομμύρια! Και είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό το στοιχείο, όταν οι πλούσιοι του κόσμου αύξησαν την περιουσία τους κατά δεκάδες δισεκατομμύρια, χωρίς να ενδιαφέρονται να βοηθήσουν σε τέτοιες ανθρωπιστικές κρίσεις, ενώ συγκλονιστικά είναι και τα στοιχεία όπου κάθε χρόνο οι Ευρωπαίοι πολίτες πετούν στα σκουπίδια 88 εκατομμύρια τόνους τροφής!

H Σάλουα είναι πέντε ετών και ζυγίζει μόλις τριάμισι κιλά. Έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη από τον υποσιτισμό. Η οικογένεια της εκτοπίστηκε τρεις φορές λόγω του πολέμου και ο πατέρας της δεν μπορεί να βρει δουλειά. «Είναι σε άσχημη κατάσταση. Και η δική μας κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του πολέμου και του κορονοϊού. Είμαστε εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας και δεν μπορούμε να διαθέσουμε ούτε 100 Ριάλ Υεμένης (35 λεπτά) για φαγητό καθημερινά» λέει στην κάμερα ο πατέρας της Ιμπραημ Αανταμπι.

Αυτή είναι η εικόνα εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών στην Υεμένη, που μαστίζεται από την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Ύστερα από πέντε χρόνια εμφυλίου πολέμου με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται στη χώρα και την διεθνή οικονομική βοήθεια να μειώνεται συνεχώς, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο αριθμός των παιδιών που υποσιτίζονται θα αυξηθεί κατά 20%, φθάνοντας τα 2,4 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους.

«Δουλεύω εδώ και πολλά χρόνια στην Υεμένη. Έχω δει πολλά. Αυτή είναι η πιο σκοτεινή ώρα…Τέσσερα στα πέντε παιδιά, δηλαδή πάνω από 12 εκατομμύρια, χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια, ενώ περισσότερα από 10 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι 6.600 παιδιά κάτω των πέντε ετών θα πεθάνουν τους επόμενους έξι μήνες από διάρροια, υποσιτισμό και λοιμώξεις του αναπνευστικού» ο Σερ Μαρκ Λοουκοκ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις. «Ο κόσμος έχει μία απλή, ξεκάθαρη επιλογή. Μπορεί είτε να επαναλάβει τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να σώσει εκατομμύρια ζωές ή απλώς να παρακολουθεί τη χώρα να καταστρέφεται» προσθέτει.

Περίπου 7,8 εκατομμύρια παιδιά δεν πάνε σχολείο και διατρέχουν κίνδυνο να αναγκαστούν να δουλεύουν, να στρατολογηθούν παρά τη θέλησή τους ή να παντρευτούν παρά τη θέλησή τους, σύμφωνα με την UNICEF.

Το χρονικό της κρίσης στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε μια καταστροφική εκστρατεία εναντίον του νότιου γείτονά της τον Μάρτιο του 2015 σε συνεργασία με ορισμένα συμμαχικά κράτη της και με υποστήριξη σε παροχή όπλων και στρατιωτικού υλικού από ορισμένες δυτικές χώρες. Ο υποτιθέμενος στόχος ήταν να επιστρέψει στην εξουσία το πρώην καθεστώς του Αμπντραμπού Μανσούρ Χαντί που υποστηρίζεται από το Ριάντ και να νικήσει το κίνημα Χούθι Ανσαράλλα που ανέλαβε τον έλεγχο των κρατικών θεμάτων μετά την παραίτηση του τότε προέδρου και της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού μελέτης συγκρούσεων, ο πόλεμος υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 56.000 ανθρώπους. Ο πόλεμος επηρέασε επίσης σημαντικά τις υποδομές της χώρας, καταστρέφοντας νοσοκομεία, σχολεία και εργοστάσια.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη πει ότι ένα ρεκόρ 22,2 εκατομμυρίων Υεμένων χρειάζονται τροφή, συμπεριλαμβανομένων 8,4 εκατομμυρίων που απειλούνται από σοβαρή πείνα. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό, η Υεμένη πάσχει από τον πιο σοβαρό λιμό εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια. Ο ΟΗΕ αναφέρεται στην κατάσταση στην Υεμένη ως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, με περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία και κλινικές να έχουν καταστραφεί ή να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments