Διεθνή

Κορωνοϊός Remdesivir: Τα νεότερα από τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς

Κορωνοϊός Remdesivir: Τα νεότερα από τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς
Κορωνοϊός Remdesivir: Νέα θετικά αποτελέσματα παρουσιάζονται από τη χορήγηση του αντιικού Remdesivir.

Νέες ελπίδες στη θεραπεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού γεννούν τα αποτελέσματα από τη χορήγηση του αντιικού φαρμάκου Remdesivir της Gilead Sciences Inc. Συγκεκριμένα, δείχνουν ότι η χορήγησή της ρεμντεσιβίρης μειώνει το χρόνο θεραπείας από τη νόσο COVID-19 κατά πέντε ημέρες, σε σύγκριση με τον χρόνο ίασης των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Ο χρόνος αυτός της ίασης, είναι συντομότερος κατά μία ημέρα από την περίοδο αποθεραπείας που είχε αναφερθεί προηγούμενα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ερευνητικά στοιχεία, όπως δήλωσαν η εταιρία και ερευνητές.

Αγορά του Remdesivir για μόλις 3.400 ασθενείς εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Ένωση:

Εν τω μεταξύ, όπως είναι γνωστό υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις του φαρμάκου στα 27 κράτη – μέλη, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αγοράσει το σύνολο σχεδόν των αποθεμάτων από τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead (500.000 δόσεις). Όπως ανακοινώθηκε, η Κομισιόν κατόρθωσε να έρθει σε συμφωνία με τη φαρμακευτική και αντί του ποσού των 7 εκατομμυρίων ευρώ θα αγοράσει 20.300 δόσεις του φαρμάκου. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την αποθεραπεία κάθε ασθενούς, χρειάζονται πέντε ή έξι δόσεις Remdesivir, συνεπώς η νέα παραγγελία επαρκεί για περίπου 3.400 ασθενείς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, πρώτες στη λίστα για να πάρουν από τη παραγγελία αυτή remdesivir είναι οι Ολλανδία, Τσεχία, Ελλάδα, Αυστρία, Δανία και Σλοβενία. Επίσης, η Ένωση διαπραγματεύεται συνολικά για τα 27 μέλη της και τη Βρετανία, με συνολικό πληθυσμό 500 εκατομμυρίων ανθρώπων και πολλές χιλιάδες ασθενείς με κορωνοϊό σε κάθε χώρα. Στα τέλη Ιουλίου η Ε.Ε. είχε προμηθευτεί 30.000. Το φάρμακο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας κοστίζει 2.340 δολάρια ανά ασθενή στις χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν, αλλά γίνονται και δωρεές στις φτωχότερες χώρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, το Remdesivir και το στεροειδές dexamethasone -αυτό το κοκτέιλ φαρμάκων χορηγήθηκε μαζί με άλλα φάρμακα και στον Ντόναλντ Τραμπ– είναι μέχρι στιγμής τα μοναδικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση της νόσου ενώ πολλές χώρες έχουν δηλώσει ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ενώ βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε μέσα στη βδομάδα ότι συνεργάζεται με την Ε.Ε. ώστε να υπάρξει ευρύτερη διανομή του φαρμάκου και ότι από τις επόμενες ημέρες θα μπορεί να εκπληρώσει παραγγελίες από την Ευρώπη και αλλού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments