Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Άγνωστη η πορεία του Barbaros

Ελληνοτουρκικά: Άγνωστη η πορεία του Barbaros
Ελληνοτουρκικά: Άγνωστος παραμένει ο επόμενος σταθμός του τουρκικού ερευνητικού πλοίου.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros πλέει με άγνωστη κατεύθυνση. Θυμίζουμε ότι το πλοίο έχει αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ και πλέει σε διεθνή ύδατα, ωστόσο ερωτηματικά υπάρχουν για τον επόμενο σταθμό του, καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο νέο για αυτό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Barbaros, που τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Λευκωσίας, αναχώρησε από την περιοχή όπου βρισκόταν γύρω στις 10 βράδυ της Πέμπτης, κινήθηκε ανατολικά της Κύπρου και μέχρι πριν λίγη ώρα βρισκόταν, σύμφωνα με το Marinetraffic, βόρεια της Κύπρου και με κατεύθυνση προς τα δυτικά, με ταχύτητα 9,1 κόμβων και χωρίς να τραβά καλώδια για τη διεξαγωγή ερευνών.

Τα σενάρια για τον επόμενο σταθμό του

Με δεδομένο πως δεν υπάρχει κάποια καινούρια NAVTEX που να δεσμεύει νέα περιοχή για έρευνες από το συγκεκριμένο πλοίο, δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με την πορεία του Barbaros. Με την αποχώρησή του από την κυπριακή ΑΟΖ, η πρώτη υπόθεση το ήθελε να κατευθύνεται προς το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης, εκεί δηλαδή απ’ όπου ξεκίνησε, ωστόσο δεν επαληθεύτηκε. Άλλη υπόθεση το ήθελε να κινείται προς την Αττάλεια, χωρίς όμως να δείχνει πως έχει έχει κατεύθυνση προς εκείνη την περιοχή.

Έτσι, το μυστήριο εξακολουθεί να υφίσταται και με δεδομένες τις απρόβλεπτες κινήσεις των Τούρκων, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και η παρουσία του στα νότια Καρπάθου και Ρόδου, σε ένα σενάριο που αν επαληθευτεί, τότε θα «τορπιλίσει» τις διπλωματικές προσπάθειες που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα για διάλογο με τη γείτονα χώρα.

Στο θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα, αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας μετά και την χθεσινή ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως η τουρκική πλευρά, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία. «Όπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία. Έτσι είναι η σειρά, η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments