Ελλάδα

Ελλάδα κορωνοϊός: Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης η Αττική

Ελλάδα κορωνοϊός: Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης η Αττική
Ελλάδα κορωνοϊός: Το νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους από τον ιό προβληματίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς.

Το απόγευμα της Παρασκευής 9 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι 98 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, με την πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνεται, αν και οι δομές έχουν ενισχυθεί σημαντικά.

Από τι εξαρτάται το επίπεδο κινδύνου σε κάθε περιοχή;

Την ίδια ώρα σε τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας έχει χωριστεί πλέον η Ελλάδα προκειμένου οι υγειονομικές Αρχές να μπορούν ευκολότερα να αξιολογούν την κατάσταση με τον κορωνοϊό. Όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία, ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.

Τα επίπεδα έχουν ως εξής:

  • Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας (πράσινο)
  • Επίπεδο 2 – Επιτήρησης (κίτρινο)
  • Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης (πορτοκαλί)
  • Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο)

Είναι φανερό πως σε ιδιαίτερα μεταβατικό επίπεδο βρίσκεται η Αττική, που είναι εδώ και εβδομάδες στην πρώτη θέση της λίστας στην καθημερινή ενημέρωση κρουσμάτων του κορωνοϊού. Από τη Δευτέρα, νέα μέτρα μπαίνουν στην καθημερινότητά μας, που μπορεί να μην την αλλάζουν δραματικά, αλλά θα αποτελέσουν το κριτήριο για τους επόμενους περιορισμούς και το αν δηλαδή μια περιοχή θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη ασφάλειας, αν θα μεταπηδήσει σε πιο επικίνδυνο ή αν θα πέσει σε χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας που συνοδεύεται και λιγότερο αυστηρά μέτρα.

Τα νέα μέτρα από τη Δευτέρα ορίζονται τα ακόλουθα:

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός.
  • Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
  • Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις. Στο επίπεδο 1, είναι τα 100 άτομα, στο επίπεδο 2 είναι τα 50 άτομα και στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα.
  • Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
  • Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες.
  • Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε: Επίπεδο 1 στο 80%, Επίπεδο 2 στο 65% και Επίπεδο 3 στο 50%.

Πόσο κοντά στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου είναι η Αττική;

Μπορεί ο Νίκος Χαρδαλιάς να δήλωσε ότι η Αττική βρίσκεται μακριά από το επίπεδο τέσσερα, το «κόκκινο» δηλαδή, αλλά δεν απαντήθηκε ευθέως πότε θα χτυπήσει το… καμπανάκι του αυξημένου κινδύνου. Η έκρηξη των διασωληνωμένων, οι οποίοι είναι μια «ανάσα» πριν τους 100, δηλαδή 98, φέρνει το σύστημα υγείας στα όριά του. Ο αριθμός διασωληνωμένων έχει χτυπήσει «καμπανάκι» άλλωστε στους λοιμωξιολόγους καθώς είναι ο υψηλότερος από το ξέσπασμα της πανδημίας όπως ανέφερε και κατά την τακτική ενημέρωση ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πάντως ο Στέλιος Πέτσας ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον Νίκο Χαρδαλιά, ότι η Αττική βρίσκεται μακριά από το κόκκινο επίπεδο, καθώς όπως ανέφερε, υπάρχουν σκέψεις τα καταστήματα εστίασης στην Αττική να κλείνουν στη 1:00 π.μ. και όχι τα μεσάνυχτα όπως τώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments