Κόσμος

Κύπρος νεοναζί: Ξεκινάει έρευνα η εισαγγελία για εγκλήματα και διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής

Κύπρος νεοναζί: Ξεκινάει έρευνα η εισαγγελία για εγκλήματα και διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής
Κύπρος νεοναζί: Η καταδικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή έχει ανοίξει την συζήτηση για την ακροδεξιά και τη δράση της και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Κύπρο μετά από αίτημα κομμάτων, η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνες για εγκλήματα και διασυνδέσεις της εγκληματικής οργάνωσης με το ΕΛΑΜ, που χαρακτηρίζεται ως αδερφό κόμμα της ναζιστικής οργάνωσης.
Κύπρος νεοναζί: Η καταδικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή έχει ανοίξει την συζήτηση για την ακροδεξιά και τη δράση της και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Κύπρο μετά από αίτημα κομμάτων, η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνες για εγκλήματα και διασυνδέσεις της εγκληματικής οργάνωσης με το ΕΛΑΜ, που χαρακτηρίζεται ως αδερφό κόμμα της ναζιστικής οργάνωσης.

Μετά την καταδικαστική απόφαση για την Χρυσή Αυγή, μια σειρά από κόμματα στην Κύπρο όπως το ΑΚΕΛ, το ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι κατέθεσαν αίτημα στον Γενικό Εισαγγελέα να ερευνήσει αν τυχόν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα από την ναζιστική οργάνωση στην Κύπρο και τις διασυνδέσεις που διατηρούσε η Χρυσή Αυγή με το ΕΛΑΜ, που μοιράζεται τους ίδιους στόχους και ιδεολογία με τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες.

Η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας ξεκίνησε διαδικασία συλλογής στοιχείων σε σχέση με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. Ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας δηλώνει ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να αποφασιστεί τελικά τι θα γίνει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το dialogos.com,  ο Γιώργος Σαββίδης επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει τις σχετικές επιστολές από τα κόμματα και διαβεβαίωσε ότι «όλα τα θέματα τα οποία τίθενται στη Νομική Υπηρεσία και τα οποία εμπίπτουν μέσα στη σφαίρα των συνταγματικών και των νομικών μας αρμοδιοτήτων τυγχάνουν του απαραίτητου και του σωστού χειρισμού».

Υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλει να επεκταθεί για το θέμα, ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος κατά κανόνα χειρίζεται θέματα ποινικών διερευνήσεων. Πρέπει να έχουμε το χρόνο που απαιτείται για να μπορέσουμε να κάνουμε τις σωστές ενέργειες, να πάρουμε τη σωστή πληροφόρηση για να αποφασίσουμε πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε, αν θα πρέπει να προχωρήσουμε». Ως εκ τούτου ο κ. Σαββίδης υπέδειξε πως «όταν υπάρξουν οποιεσδήποτε εξελίξεις θα ενημερωθείτε μέσω του γραφείου Τύπου του γραφείου μου».

Ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ

Η Χρυσή Αυγή έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση. Οι φασίστες- ναζί είναι δολοφόνοι. Η Χρυσή Αυγή Κύπρου (ΕΛΑΜ) με πρόεδρο τον μπράβο του Μιχαλολιάκου, είναι στα πούπουλα. Δέχεται τα σέβη των Υπουργών Παιδείας, συνομιλά με τον Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ, ευλογείται από τον Αρχιεπίσκοπο. Άμεση έναρξη ποινικής έρευνας για το παράρτημα Χρυσής Αυγής Κύπρου!

Gepostet von Christos Christophides am Mittwoch, 7. Oktober 2020

Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι ζήτησαν από την πρώτη στιγμή της καταδίκης της Χ.Α., από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει τη δραστηριότητά της στην Κύπρο, ενώ χθες το έπραξε και ο ΔΗΣΥ, υποστηρίζοντας ότι είναι κάτι που θα αποφασίσει ή όχι η Γενική Εισαγγελία.

Στην επιστολή του προς τον κ. Σαββίδη, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Έχοντας υπόψιν τις δεκάδες δημόσιες τοποθετήσεις των ηγεσιών της Χρυσής Αυγής και του ΕΛΑΜ για τη σύνδεση, τη συνεργασία και τις διασυνδέσεις τους, διερωτούμαστε κατά πόσο υπάρχουν λόγοι η Νομική Υπηρεσία να διερευνήσει εκ νέου το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από μέρους τους και στην Κύπρο».

Αυτό εξάλλου προνοείται και σε Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 10 Νοεμβρίου 2017, το οποίο «καλεί τις Αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και να προβούν κατά το δέοντα χρόνο σε όλες τις ενέργειες για να διακριβώσουν αν προκύπτει η διάπραξη ποινικών αδικημάτων της Χρυσής Αυγής και στην Κύπρο».

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι «με απόφαση δικαστηρίου η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Ως γνωστό, έχει δράση και στην Κύπρο. Γι’ αυτό αποστείλαμε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα όπου ζητούμε τη διερεύνηση της δράσης της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο και την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων με βάση το δικαστήριο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments