Πολιτική

Με Tesla στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο Μητσοτάκης

Με Tesla στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο Μητσοτάκης
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Μητσοτάκης: Ξεναγήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας ότι το Μουσείο θα μπει στον Διεθνή χάρτη. Φεύγοντας οδήγησε μια ηλεκτροκίνητη Tesla.

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την κόρη του στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου το Γραφείο του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στους χώρους του Μουσείου παρουσία και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό φέτος τον Φεβρουάριο έπειτα από περίπου 20 χρόνια προσπαθειών, επισκέφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στη μόνιμη συλλογή του μουσείου, η οποία περιλαμβάνει 172 έργα από 78 Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

«Είπαμε ότι θα το ανοίξουμε, το ανοίξαμε. Και γίνεται πια ένας πόλος που δεν αφορά μόνο την πόλη, αλλά θα μπει στον διεθνή χάρτη αυτό το μουσείο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω πολλές σκέψεις για το πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε», προσέθεσε. Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης την περιοδική έκθεση UBUNTU, η οποία αποτελείται από 66 έργα 34 αντιπροσωπευτικών δημιουργών της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης, επιλεγμένα από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ. Τον Πρωθυπουργό ξενάγησαν ο κ. Δαυίδ και η σύζυγός του Λάνα Ντιμπιέρ, οι οποίοι εξήγησαν τις πηγές έμπνευσης των καλλιτεχνών και πώς αποτυπώνονται στα έργα.

Το ΕΜΣΤ φιλοξενεί ακόμα την περιοδική έκθεση Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας, της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτών AICA Hellas, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA International.

Φεύγοντας από τον χώρο ο φωτογραφικός φακός «έπιασε» τον πρωθυπουργό να  οδηγεί μια ηλεκροκίνητη Tesla.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μουσείο

Λίγα λόγια για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Μόνιμη στέγη του μουσείου είναι το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ στη Λεωφόρο Συγγρού, η ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Το κτήριο καταλαμβάνει 18.142 τμ. σε οικόπεδο επιφανείας 3.123 τμ.

Η συλλογή του μουσείου συγκροτείται γύρω από έναν σημαντικό πυρήνα έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως ο Στήβεν Αντωνάκος, o Μπιλ Βιόλα, ο Ντίκος Βυζάντιος, η Έμιλυ Ζασίρ, o Ίλια και η Εμίλια Καμπακόφ, ο Βλάσης Κανιάρης, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιάννης Κουνέλλης, η Σιρίν Νεσάτ, ο Λουκάς Σαμαράς, ο Κώστας Τσόκλης, η Μόνα Χατούμ, ο Γκάρυ Χιλλ, η Χρύσα, κ.ά., και συνεχώς εμπλουτίζεται.

Aπό το 2003 μέχρι το 2008 το ΕΜΣΤ παρουσίασε εκθέσεις και δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην ΑΣΚΤ και στο δημόσιο χώρο, ενώ από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 φιλοξενήθηκε σε τμήμα του κτηρίου του Ωδείου Αθηνών.

Τον Μάιο του 2015 το μουσείο εγκαταστάθηκε στη μόνιμη στέγη του, ενώ από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2019 λειτούργησε τους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων, τους χώρους των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, την Αίθουσα Προβολών και το Πωλητήριο, παρουσιάζοντας ένα σημαντικό αριθμό εκθέσεων αλλά και δράσεων, όπως συνέδρια, παρουσιάσεις εκδόσεων, χορευτικών και μουσικών παραστάσεων, προβολών, μεταξύ άλλων.

Καθοριστική για τη συνέχιση της δυναμικής πορείας του ΕΜΣΤ υπήρξε η έγκριση της δωρεάς των 3.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) τον Ιούλιο του 2018, η οποία επέτρεψε την εκτέλεση των εργασιών για την ολοκλήρωση του κύριου στρατηγικού στόχου του μουσείου, της πλήρους λειτουργίας του. Με τη δωρεά του ΙΣΝ υλοποιήθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων, καθώς και προετοιμασίας και μεταφοράς της Μόνιμης Συλλογής. Επιπλέον, το ΙΣΝ υποστήριξε την προμήθεια εξοπλισμού συμβάλλοντας στη δημιουργία και αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, του Χώρου Νέων Μέσων, του Εργαστηρίου Συντήρησης, της Βιβλιοθήκης και του Καλλιτεχνικού Αρχείου, και της Αίθουσας Προβολών.

Τον Φεβρουάριο του 2020 το ΕΜΣΤ άνοιξε για το κοινό σε πλήρη λειτουργία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments