Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Οι περιοχές στην Αττική με τα περισσότερα κρούσματα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Οι περιοχές στην Αττική με τα περισσότερα κρούσματα
Κορωνοϊός Ελλάδα: Η Αττική, ωστόσο, παραμένει συνολικά στο προτελευταίο επίπεδο κινδύνου, το Επίπεδο 3 που σημειώνεται με χρώμα πορτοκαλί και ταξινομείται στις περιοχές της «Αυξημένης Επιτήρησης».

Μειώνονται τα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός στον Δήμο Αθηναίων και μετατοπίζονται σε άλλες περιοχές στην Αττική. Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο κινδύνου. Όλα τα περιοριστικά μέτρα αναχαίτισης της νόσου.

Τάσεις μείωσης εμφανίζουν τα ποσοστά των ανθρώπων που καθημερινά διαγιγνώσκονται στην Αθήνα με κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι η Αττική εξακολουθεί να διατηρεί τα “σκήπτρα” των περισσότερων μολύνσεων σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο λεκανοπέδιο εντοπίζεται καθημερινά το 1 από τα 2 συνολικά κρούσματα. Το πρόβλημα φαίνεται ότι έχει μετατοπιστεί – ή δεν έχει ελεγχθεί τόσο αποτελεσματικά – στους Δήμους της Δυτικής Αττικής, όπου σημειώνεται πλέον ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων του λεκανοπεδίου.

Η Αττική, ωστόσο, παραμένει συνολικά στο προτελευταίο επίπεδο κινδύνου, το Επίπεδο 3 που σημειώνεται με χρώμα πορτοκαλί και ταξινομείται στις περιοχές της “Αυξημένης Επιτήρησης”. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στον σχετικό χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας που παρουσιάστηκε την Παρασκευή από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Π.Π, Νίκο Χαρδαλιά, τόσο η Ανατολική και Δυτική Αττική, όσο και όλοι οι επιμέρους τομείς των Αθηνών (βόρειος, νότιος δυτικός και κεντρικός τομέας) παραμένουν στο επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης.Το ίδιο ισχύει και για τα νησιά της Αττικής.

Δήμος Αθηναίων: Από το 50% των κρουσμάτων του λεκανοπεδίου στο 37%

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, από τις αρχές Αυγούστου και μέχρι σήμερα, το 50% των κρουσμάτων της Αττικής καθημερινά σημειώνονταν στο Δήμο Αθηναίων. Οι εκτεταμένοι έλεγχοι, όμως, τα αυξημένα μέτρα που ακολούθησαν, όπως και οι στοχευμένες παρεμβάσεις από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας στις συνοικίες των μεταναστών και στις γειτονιές των τοξικοεξαρτημένων, συνέβαλλαν -όπως όλα δείχνουν- στον περιορισμό του προβλήματος στο κέντρο της Αθήνας.

Τα στοιχεία λένε, ότι από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν σημάδια υποχώρησης της διαποσπορας του κορονοϊού. Από το 50% των συνολικών κρουσμάτων της Αττικής, η Αθήνα έπεσε στο 45%, ενώ στην συνέχεια, υπήρξε και περαιτέρω μείωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Δήμο Αθηναίων σημειώθηκε αυτήν την εβδομάδα το 37% των κρουσμάτων όλης της Αττικής.

Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Η μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού εντοπίζεται πλέον σε 4 Δήμους εκτός του κέντρου της Αθήνας. Αυτοί είναι: ο Δήμος του Πειραιά και τρεις Δήμοι της Δυτικής Αττικής: Ιλίου, Αχαρνών και Περιστερίου.

Έτσι, από την 3η Οκτωβρίου και μέχρι χθες (9/10), από τα 1.244 κρούσματα που δηλώθηκαν συνολικά στον ΕΟΔΥ για την Περιφέρεια Αττικής, τα 460 εντοπίστηκαν στον Δήμο της Αθήνας και τα 784 στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Έτσι, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ έχουν αρχίσει εκτεταμένους ελέγχους με rapid τεστ αντιγόνων στις περιοχές που εμφανίζουν πλέον τη μεγαλύτερη διασπορά, με σκοπό να αποτυπωθεί το μέγεθος του προβλήματος και θα ληφθούν τοπικά μέτρα εάν αυτό απαιτηθεί.

Ποια μέτρα ισχύουν στην Αττική

Συνολικά στην Αττική ισχύουν τα ίδια περιοριστικά μέτρα. Αυτά είναι ίδια και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχει συναγερμός επιπέδου 3 (πορτοκαλί).

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ισχύουν:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας
  •  σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας
  • στους εξωτερικούς που υπάρχει συγχρωτισμός
  • σε νοσοκομεία, σχολεία, ΜΜΜ
  • στους κοινόχρηστους χώρους των γυμναστηρίων
  • Δημόσιες υπηρεσίες / ιδιωτικές επιχειρήσεις
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό
  • τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως ομάδας αυξημένου κινδύνου ή όχι
  • Εστίαση
  • κλειστά από 00:00 – 05:00 (εξαιρείται take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
  • 4 άτομα ανά τραπέζι
  • 50% πληρότητας της ωφέλιμης επιφάνειας
  • Καταστήματα τροφίμων
  • 1 άτομο ανά 10 τ.μ.
  • διευρυμένο ωράριο
  • Κέντρα διασκέδασης (μπαρ, χώροι δεξιώσεων)
  • χωρίς ζωντανή μουσική
  • μόνο καθήμενοι (4 άτομα ανά τραπέζι)
  • αποστάσεις 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια
  • Κινηματογράφοι
  • Ανοικτοί (30% πληρότητα με μάσκα)
  • Κλειστοί (30% πληρότητα με μάσκα)

Ειδικοί περιορισμοί ισχύουν, επίσης, στη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων, λαϊκών αγορών, κομμωτηρίων, Δικαιοσύνης, Λιανεμπορίου, Μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, χώρους λατρείας κλπ.

Αγωνία για πιθανή ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μετά τη συγκέντρωση των 20 χιλιάδων έξω από το Εφετείο Ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές, η μεγαλειώδης μεν, επικίνδυνη δε συγκέντρωση 20 χιλιάδων ανθρώπων, έξω από το εφετείο στην ανακοίνωση της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης των 6.00 μμ στο Υπουργείο Υγείας, τόσο ο Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν έκρυψαν την αγωνία τους.

«Αντιλαμβάνομαι την πρόθεση όλων όσοι ήταν εκεί, αλλά αισθάνομαι και είναι μια άποψη που μοιράζομαι με τους επιδημιολόγους ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια μικρή ή μεγάλη έξαρση. Κάθε μικρός ή μεγάλος συγχρωτισμός εγκυμονεί κινδύνους, το λέμε από την πρώτη φάση. Όταν μαζεύονται 20.000 άτομα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φέρει συγκεκριμένα κρούσματα τα οποία απευχόμαστε αλλά είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Από τα άτομα που μεταδίδουν το ιό το 30% θα το μεταδώσει και το 70% όχι. Η συγκέντρωση αυτή έχει τη δυναμική να κάνει υπερμετάδοση. Το γεγονός υπερμετάδοσης έχει να κάνει αν κάποιος που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός ήρθε σε επαφή με πολλά άτομα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δεν προκαλούν όλες οι συγκεντρώσεις υπερμεταδόσεις. Απευχόμαστε αυτό το σενάριο, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Θα παρακολουθήσουμε τις επόμενες ημέρες το θέμα και θα μπορέσουμε να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα με την ιχνηλάτηση», ανέφερε συγκεκριμένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments