Διεθνή

Εκλογές Κύπρος κατεχόμενα: Περνάνε στον δεύτερο γύρο Τατάρ και Ακιντζί

Εκλογές Κύπρος κατεχόμενα: Περνάνε στον δεύτερο γύρο Τατάρ και Ακιντζί
Εκλογές Κύπρος κατεχόμενα: Το αποτέλεσμα στέλνει Τατάρ και Ακιντζί στον δεύτερο γύρο. Μικρό προβάδισμα του Τατάρ στον πρώτο γύρο.

Ολοκληρώνεται η καταμέτρηση και τον τελευταίων ψήφων στις εκλογές της Κύπρου στα κατεχόμενα και στον δεύτερο γύρο περνάνε ο Ερσίν Τατάρ και ο Μουσταφά Ακιντζί για την ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Μέχρι στιγμής έχει καταμετρηθεί το 97,45% των ψήφων ο κ. Τατάρ προηγείται με 32,44%, ενώ ακολουθεί ο κ. Ακιντζί με 29,72%.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 21,61%, ενώ ακολουθούν Οζερσάι, Αρικλί και Ντενκτάς με 5,75%, 5,42% και 4,24% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το cnn.gr, σε δηλώσεις του ο νυν ηγέτης των Τ/κ και ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι «οι άνθρωποι γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα εδώ και χρόνια. Αυτή η επιλογή δεν είναι προσωπική αλλά μελλοντική. Ας μην καθίσουμε στο σπίτι μας, ας χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας ακούγοντας την εσωτερική μας φωνή».

Από την πλευρά του ο συνυποψήφιος για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «ο λαός μας θα ακούσει τη σωστή φωνή. Ελπίζω ότι η σωστή βούληση θα βγει από την κάλπη για το μέλλον μας», είπε.

«Αφήσαμε πίσω μας μια πολύ δύσκολη εκλογική περίοδο» ανέφερε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουμάν, ενώ ο Κουντρέτ Οζερσάι, ανεξάρτητος, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από λίγες ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα των Βαρωσίων, κάλεσε τους Τ/κ να συμμετάσχουν στη διαδικασία ενώ σημείωσε πως σήμερα γίνεται ένα πολύ καλό ξεκίνημα για ένα λαμπρό μέλλον. Ο Σερντάρ Ντενκτάς από το Δημοκρατικό Κόμμα, γιος του Ραούφ Ντενκτάς, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν για να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.

Αποχή και εκλογές εν μέσω κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μέχρι τις 17:00 έφτασε στο 54,72%. Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ρεκόρ» ποσοστά αποχής. Είναι η 10η φορά ανάδειξης «προέδρου» στα κατεχόμενα, με τους περισσότερους από τους 11 υποψήφιους «προέδρους» να κατέρχονται ως ανεξάρτητοι (7). Οι υπόλοιποι 4 είναι κομματικοί.

Των σημερινών εκλογών προηγήθηκε η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που έφερε η πολιτική κρίση λόγω της προκλητικής απόφασης του Τούρκου προέδρου να ανοίξει τα Βαρώσια. Μια ενέργεια που καταδικάζουν Κύπρος, Ελλάδα και Ε.Ε., και αναμένεται να συζητηθεί προσεχώς σε επίπεδο Ε.Ε.

Η σημερινή εκλογική διαδικασία λαμβάνει όμως χώρα και εν μέσω των καταγγελιών του απερχόμενου Μουσταφά Ακιντζί για απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του από υπηρεσία που υπάγεται στον Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments