Κόσμος

Κύπρος εκλογές κατεχόμενα: Έκλεισαν οι κάλπες – Προηγείται ο Τατάρ

Κύπρος εκλογές κατεχόμενα: Έκλεισαν οι κάλπες – Προηγείται ο Τατάρ
Κύπρος εκλογές κατεχόμενα: Έκλεισαν οι κάλπες και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι προηγείται ο Τατάρ. Ακολουθεί ο Ακιντζί.

Ο Ερσίν Τατάρ, είναι ο υποψήφιος που προηγείται στα έως τώρα αποτελέσματα στα κατεχόμενα στην Κύπρο. Ο Ερσίν Τατάρ πρόσκειται περισσότερο στον Ερντογάν και υποστηρίζει την μεγαλύτερη συμμετοχή της Τουρκίας στα ζητήματα των Τουρκοκυπρίων. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, αλλά τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης μιλάνε για ρεκόρ αποχής.

Ειδικότερα, με ποσοστό 33,75% προηγείται ο Ερσίν Τατάρ έναντι του Μουσταφά Ακιντζί που λαμβάνει μέχρι στιγμής ποσοστό 27,82% στις «εκλογές» που διεξάγονται στα κατεχόμενα, για την εκλογή του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Από σύνολο 738 καλπών έχουν καταμετρηθεί 179, με τον Τουφάν Ερχιουρμάν να είναι τρίτος στη σειρά με ποσοστό 21,75%

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται.

Κανονικά στις 18:00 έκλεισαν οι κάλπες των κρίσιμων εκλογών που διεξάγονται στη σκιά των Βαρωσίων και των καταγγελιών Ακινζί για τον Ερντογάν, με την Άγκυρα να προωθεί με κάθε μέσο τον δικό της υποψήφιο, τον ψευδό πρωθυπουργό Ερσιν Τατάρ, για χάρη του οποίου ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια.

Ρεκόρ αποχής

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μέχρι τις 17:00 έφτασε στο 54,72%. Αν και η τελική προσέλευση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ρεκόρ» ποσοστά αποχής. Είναι η 10η φορά ανάδειξης «προέδρου» στα κατεχόμενα, με τους περισσότερους από τους 11 υποψήφιους «προέδρους» να κατέρχονται ως ανεξάρτητοι (7). Οι υπόλοιποι 4 είναι κομματικοί.

Οι υποψήφιοι για τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» είναι: Ερσίν Τατάρ (κομματικός υποψήφιος, ΚΕΕ), Τουφάν Ερχιουρμάν (κομματικός, ΡΤΚ), Ερχάν Αρικλί (κομματικός, ΚΑ), Φουάτ Τσινέρ (κομματικός, κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας), Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγ (ανεξάρτητος), Αχμέτ Μποράν (ανεξάρτητος), Μουσταφά Ουλάς (ανεξάρτητος), Αλπάζ Ουζ (ανεξάρτητος), Κουντρέτ Οζερσάι (ανεξάρτητος) και Μουσταφά Ακιντζί (ανεξάρτητος).

Των σημερινών εκλογών προηγήθηκε η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που έφερε η πολιτική κρίση λόγω της προκλητικής απόφασης του Τούρκου προέδρου να ανοίξει τα Βαρώσια. Μια ενέργεια που καταδικάζουν Κύπρος, Ελλάδα και Ε.Ε., και αναμένεται να συζητηθεί προσεχώς σε επίπεδο Ε.Ε.

Η σημερινή εκλογική διαδικασία λαμβάνει όμως χώρα και εν μέσω των καταγγελιών του απερχόμενου Μουσταφά Ακιντζί για απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του από υπηρεσία που υπάγεται στον Ερντογάν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments