Πολιτική

Μητσοτάκης Σαμπανί: «Ισχυροί οι δεσμοί με τον Καναδά» – Τι συζήτησαν για τα ελληνοτουρκικά

Μητσοτάκης Σαμπανί: «Ισχυροί οι δεσμοί με τον Καναδά» – Τι συζήτησαν για τα ελληνοτουρκικά
Μητσοτάκης Σαμπανί: Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Καναδό ΥΠΕΞ για τις τουρκικές κινήσεις και ζήτησε την στήριξη της χώρας του που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση με τον Καναδό υπουργό Εξωτερικών, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπανί στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ενημέρωσή του: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύονται από την παρουσία της δυναμικής ελληνικής κοινότητας στον Καναδά, αλλά και την πολύ στενή συνεργασία των δύο πλευρών στον πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, χώρας – μέλους του NATO, τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δύο πλευρές ανέδειξαν τέλος το γεγονός ότι μεγάλες καναδικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει και συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα και συμφώνησαν να στηρίξουν την αμοιβαία επωφελή επιχειρηματική δραστηριότητα».

Να σημειώσουμε ότι στις 19:00, θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών πήρε θέση για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο από πλευράς Τουρκίας με την έκδοση της NAVTEX και την παρουσία του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου.

Λίγο πριν ανέβει στο αεροπλάνο για την Ελλάδα. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να κλείσει και πάλι με μονομερή μέτρα το παράθυρο διαλόγου με την Αθήνα. Μάλιστα, προειδοποιεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η πραγματοποίηση της τελευταίας NAVTEX θα αποτελούσε «μεγάλη οπισθοδρόμηση στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι εταίροι μας στην Ένωση. Γι’ αυτό μεταβαίνω σήμερα στη Λευκωσία και στην Αθήνα, προκειμένου να διαβεβαιώσω τους ομολόγους μου για την πλήρη αλληλεγγύη μας, στο πλαίσιο και του τρέχοντος ρόλου μας ως προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μάας σημειώνοντας ότι «η γεωγραφία στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα αλλάξει, η Τουρκία θα παραμείνει γείτονας της Ελλάδας και της Κύπρου. Γι’ αυτό και όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για μια συνετή σχέση γειτονίας. Αυτό προϋποθέτει ειλικρινή προσπάθεια από όλες τις πλευρές. Οι διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν στον στόχο μόνον αν επικρατεί εποικοδομητική ατμόσφαιρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments