ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Κωνσταντίνος Φίλης
Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Κωνσταντίνος Φίλης στο pagenews.gr: Ο Ερντογάν τα θέλει όλα

Κωνσταντίνος Φίλης στο pagenews.gr: Δείτε τι λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην εκπομπή Opinion Leader και στον Δημήτρη Τάκη.

Την  έντονη ανησυχία του για τις νέες προκλητικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει ο διεθνολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης στην εκπομπή του pagenews.gr Opinion Leader και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη. Ο κ. Φίλης επισημαίνει τους κινδύνους της νέας τουρκικής Navtex υποστηρίζοντας ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να και επιχειρησιακά να εμποδίσει το Oruc Reis. Πρόκειται για παράνομη πράξη, γιατί δεσμεύει περιοχή που δεν έχει θεσπιστεί και καθοριστεί και πρόκειται να κινηθεί σε ζώνη δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας, στην οποία βάσει της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας μπορούμε μονομερώς να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Άρα, η Άγκυρα μας εμποδίζει να ασκήσουμε το δικαίωμά μας, όπως άλλωστε έκανε και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο”.

Αρχικά ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει μάθει στο διάλογο με θεσμικό τρόπο, ενώ επισήμανε ότι είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγει και πάλι το Oruc Reis, όπως και έγινε πριν από λίγες ώρες. Ο κ. Φίλης μιλώντας στο Opinion Leader τόνισε ότι αυτή η στάση της Τουρκίας είναι πιο επικίνδυνη απ’ότι πριν λίγο καιρό και ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να τα θέλει όλα. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη η Ελλάδα οφείλει να υψώσει διπλωματικό τοίχος, αλλά και επιχειρησιακά να αποτρέψει το Oruc Reis να βρεθεί στα χωρικά μας ύδατα για τους λόγους που προαναφέραμε. Επίσης αναφέρει ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί πάρα πολύ από την επικύρωση της συμφωνίας Ελλάδας Αιγύπτου, από τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Βέβαια ο κ. Φίλης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην υπόθεση της Κύπρου και συγκεκριμένα στα Βαρώσια. Όπως είπε η ενέργεια του Ερντογάν στα Βαρώσια είναι επιθετική, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε: “ήταν μια δεσμευτική κίνηση για τον Ακιντζί, αλλά και μια προειδοποιητική βολή για Κύπρο και Ελλάδα”. Όσον αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών που ζητά η Τουρκία ο κ. Φίλης μιλώντας στο pagenews.gr και στον Δημήτρη Τάκη επισήμανε ότι τα νησιά μας δεν είναι βορά στην διάθεση του Ερντογάν και τόνισε ότι ακόμη και σήμερα η Τουρκία έχει εις βάρος μας το casus belli.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Τουρκία έχει στη διάθεσή της την στρατιά του Αιγαίου, την οποία δεν αποσύρει. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη η Τουρκία θέλει ανοχύρωτα τα νησιά και ζητά την αποστρατικοποίησή τους γιατί έτσι μπορεί να ξεκινήσει να αμφισβητεί και την ελληνική κυριαρχία με ακόμη πιο έντονο τρόπο. Τέλος για τις διερευνητικές εντολές ο κ. Φίλης ανέφερε ότι κατά το παρελθόν η Ελλάδα είχε φθάσει δυο φορές κοντά με την Τουρκία σε μια προκαταρκτική συμφωνία για διαπραγμάτευση και ότι μέχρι το 2016 “ήμασταν σε ήρεμα νερά”.