Ελλάδα

Δούρου Μάτι: Ελεύθερη χωρίς όρους μετά την απολογία της η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής

Δούρου Μάτι: Ελεύθερη χωρίς όρους μετά την απολογία της η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής
Δούρου Μάτι: Μετά τη μαραθώνια απολογία της, η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους.

Ελεύθερη χωρίς κανένα περιοριστικό όρο αφέθηκε μετά τη μαραθώνια απολογία της στον ανακριτή για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Η κ. Δούρου απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή επί 12 ώρες. Η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής ήταν στη λίστα των 20 κατηγορουμένων στην υπόθεση και έδωσε τις εξηγήσεις της για τα αδικήματα που της αποδίδονται σε βαθμό πλημμελήματος.

Η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής στο υπόμνημα με τις εξηγήσεις της που είχε καταθέσει στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας είχε υποστηρίξει ότι η ίδια έπραξε το καθήκον της, τονίζοντας παράλληλα πως η Περιφέρεια δεν φέρει ευθύνη για την τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς εκείνης της «μαύρης Δευτέρας». Ήδη, για την υπόθεση έχει απολογηθεί και αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ενώ στον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς, δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.

Ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ ο Ηλίας Ψινάκης

Σημειώνεται πως την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, μετά από περίπου τέσσερις ώρες ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, αφέθηκε ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, που του επέβαλαν εγγύηση 20.000 ευρώ. Ο κ. Ψινάκης ο οποίος συνοδευόταν από τους δικηγόρους του, Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Δημήτρη Κουσιουρή, κατέθεσε στον ανακριτή, πολυσέλιδο υπόμνημα 42 σελίδων ενώ απάντησε και στις ερωτήσεις του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς.

Ο κ. Ψινάκης κατά τη διάρκεια της απολογίας του για τις πλημμεληματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει, υποστήριξε ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα πρόληψης αποφυγής πυρκαγιών, ότι ουδέποτε ζητήθηκε η εκκένωση του Δήμου για την οποία ο Δήμος ήταν ανά πάσα στιγμή έτοιμος και σε κάθε περίπτωση από την πλευρά τους έγιναν όλα βάση των νομίμως προβλεπόμενων.

Από την εισαγγελία Πρωτοδικών της  έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος κατά των 20 κατηγορουμένων κατά περίπτωση για τα αδικήματα του εμπρησμού από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως, σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη. Μεταξύ τους είναι στελέχη της Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της . Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο, για δεύτερη φορά, απορρίφθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα αίτημα του ανακριτή για άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος αξιωματικών της  και άλλων προσώπων, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψαν νέα στοιχεία.

Αναλυτικά τα στοιχεία για τους 102 νεκρούς στο Μάτι:

  • Στη μαρτυρική περιοχή, τα 74 θύματα, ποσοστό 73,4%
  • Σε νοσοκομεία όπου είχαν μεταφερθεί με τραύματα, κατέληξαν τις επόμενες μέρες/εβδομάδες/μήνες, τα 18 θύματα, ποσοστό 16,8%
  • Ένα θύμα, ποσοστό 0,9% αφού βγήκε από το νοσοκομείο και κατέληξε στην οικία του
  • Πνίγηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της τραγωδίας, τα 9 θύματα, ποσοστό 8,9%
  • Από τα 74 θύματα που έχασαν τη ζωή τους σε ανοιχτό χώρο (υπαίθριους-εξωτερικούς χώρους (δρόμους, οικόπεδα, κατασκήνωση, παραλία κλπ), ποσοστό 94,6%
  • Σε κλειστό χώρο έχασαν τη ζωή τους 4 θύματα, ποσοστό 5,4%. Το ένα θύμα έχασε τη ζωή του εντός αυτοκινήτου, ποσοστό 1,3% και τα 3 θύματα σε στεγασμένο χώρο (σπίτι, γκαράζ κλπ), ποσοστό 4,1%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments