ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιώργος Κατρούγκαλος
Πρώην υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Γιώργος Κατρούγκαλος στο pagenews.gr: Η κυβέρνηση απέτυχε – Ο διάλογος είναι η λύση με την Τουρκία

Γιώργος Κατρούγκαλος στο pagenews.gr: Δείτε τι λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του Σύριζα στην εκπομπή Opinion Leader και στον Δημήτρη Τάκη για τη Σύνοδο Κορυφής και τα ελληνοτουρκικά.

Λίγες ώρες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του Σύριζα Γιώργος Κατρούγκαλος μιλά στην εκπομπή του pagenews.gr Opinion Leader και στον Δημήτρη Τάκη, για τα αποτελέσματα της Συνόδου, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. “Δυστυχώς είναι μια ακόμη αποτυχία και μιλάω για αποτυχία κρίνοντας από τον πήχη που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει στον εαυτό του αφενός” λέει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει: “Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση είχε θπεσιε ψηλά τον πήχη, αλλά και στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών τον περασμένο Αύγουστο είχε τεθεί κατάλογος κυρώσεων αλλά εκεί δεν τα καταφέραμε. Και το μήνυμα προς την Τουρκία είναι ότι δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες για την παραβατική σου συμπεριφορά”. Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε επίσης ότι όσο η Τουρκία δεν λαμβάνει σοβαρά ένα μήνυμα ότι η επιθετικότητα έχει συνέπειες δεν θα καθίσει σοβαρά για έναν διάλογο”.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης, ότι χρειάζεται ομοφωνία των Κρατών μελών για τις κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ σχολιάζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι “είναι σημαντική πολιτική απόφαση αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία“.

Στη συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε, επίσης,  ότι ο Σύριζα δεν συμφωνεί με την πορεία που έχει χαράξει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία και επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να αφήνουμε την Τουρκία να δημιουργεί τετελεσμένες καταστάσεις. Μίλησε ακόμη για το γεγονός ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση απέκρυψε τη συμφωνία στο Βερολίνο έχασε την εμπιστοσύνη της από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης αναφέρθηκε στην επέκταση των 12 μιλίων και ότι δεν θα πρέπει να απεμπολήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα. Παράλληλα, απάντησε και για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. “Εμείς έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να θέσει τις κόκκινες γραμμές της στην Τουρκία” λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος απαντά και στο κρίσιμο ερώτημα για το τι θα γίνει εάν η Τουρκία θεωρήσει την επέκταση των μιλίων casus belli. “Εμείς δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις των κόκκινων γραμμών μας. Και το μήνυμά μας στην Τουρκία θα πρέπει να είναι ότι εμείς είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο αλλά μην μας δοκιμάζετε. Η Ελλάδα έχει πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία για την προστασία των δικαιωμάτων της”.