Πολιτική

NAVTEX Τουρκία: Νέες περιοχές δέσμευσε η Άγκυρα – Δείτε που

NAVTEX Τουρκία: Νέες περιοχές δέσμευσε η Άγκυρα – Δείτε που
NAVTEX Τουρκία: Η Άγκυρα δέσμευσε νέες περιοχές για ασκήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Παρά τις προειδοποιήσεις από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία εξέδωσε νέες NAVTEX για ασκήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ειδικότερα, οι NAVTEX έχουν να κάνουν με άσκηση στις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, άσκηση στις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και άσκηση στις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.

Δείτε τις NAVTEX

Την ίδια ώρα το Oruc Reis συνεχίζει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου. Σε επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς δύο ελληνικές φρεγάτες έχουν κινητοποιηθεί μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου για να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές κινήσεις.  Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σήμανε «συναγερμό» με την εκκίνηση του τουρκικού σκάφους Oruc Reis προς την ελληνική ΑΟΖ, με τα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου να πλέεουν προς το σημείο.

H θέση του Oruc Reis στις 18:40

Να σημειώσουμε ότι το θέμα της Τουρκίας ήταν το κεντρικό στη δεύτερη μέρα της Συνόδου της ΕΕ. «Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα σε άλλα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της Συνόδου.

Θυμίζουμε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου περιέχεται η αποδοκιμασία για τις τουρκικές ενέργειες, κάτι που βέβαια δεν δείχνει να αποθαρρύνει την Άγκυρα. «To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατα τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments