Οικονομία

Γιάννης Βρούτσης αναδρομικά: Τα δικαιούνται και οι κληρονόμοι – Πότε θα γίνει η καταβολή

Γιάννης Βρούτσης αναδρομικά: Τα δικαιούνται και οι κληρονόμοι – Πότε θα γίνει η καταβολή
Γιάννης Βρούτσης αναδρομικά: Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας έδωσε απαντήσεις για τις ημερομηνίες καταβολής των χρημάτων, ενώ διευκρίνισε ότι δικαιούχοι είναι και οι κληρονόμοι.

Τις ημερομηνίες που αναμένεται να γίνει η καταβολή των αναδρομικών ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ διευκρίνισε ότι δικαιούχοι είναι και οι κληρονόμοι. Ανέφερε ακόμα πότε μπορούν οι κληρονόμοι να κάνουν την αίτησή τους.

«Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Εργασίας να καταβληθούν τα αναδρομικά, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, σε 1,152 εκατομμύρια δικαιούχους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι δικαιούχοι των αναδρομικών είναι και οι κληρονόμοι, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για 172.222 περιπτώσεις. Όπως είπε, αμέσως μετά την καταβολή των αναδρομικών, δηλαδή μετά τις 29 Οκτωβρίου, θα ενεργοποιηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα – τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου – για τους κληρονόμους, οι οποίοι, μέχρι τέλος του έτους, θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται.

Τόνισε δε ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα, ακατάσχετα και δεν δεσμεύονται ούτε συμψηφίζονται με άλλες βεβαιωμένες οφειλές, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα γίνει παρακράτηση φόρου. Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, την επόμενη χρονιά, οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τα αναδρομικά θα υποβάλουν δύο τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016, στα οποία αντιστοιχούν τα αναδρομικά.

Κύριες – Επικουρικές Συντάξεις – Αναδρομικά ποσά συντάξεων

  • Στις 23 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που  το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ)  που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές  συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές  συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου. Στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους. svg%3E

Επισημαίνεται ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωστοποιηθεί η νέα απλουστευμένη διαδικασία, χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία -μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ–  για τη χορήγηση των αναδρομικών ποσών των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει  στους δικαιούχους κληρονόμους τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments