Κόσμος

Τατάρ Κατεχόμενα εκλογές: «Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι για το Κυπριακό»

Τατάρ Κατεχόμενα εκλογές: «Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι για το Κυπριακό»
Τατάρ Κατεχόμενα εκλογές: Πρόθυμος να βρεθεί λύση στο Κυπριακό δηλώνει ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Τις πρώτες του δηλώσεις ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έκανε μετά την εκλογή του ο Ερσίν Τατάρ και σε αυτές αναφέρθηκε στη διευθέτηση του Κυπριακού. Μεταξύ άλλων δήλωσε πρόθυμος να κάτσει στο ίδιο τραπέζι και να υπάρξει μια συμφωνία, «αν οι Ελληνοκύπριοι και Έλληνες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ που έλαβε ποσοστό 51.74% έναντι 48.26% του Μουσταφά Ακιντζί.

«Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον «ελληνοκυπριακό λαό»», όπως χαρακτήρισε την ελληνοκυπριακή κοινότητα.« Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων. Πιστεύω ότι η κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή μας, θα καταστεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα και θα είναι ωφέλιμο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί με την κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας.

Δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Έλληνες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον. Αν δεν το κάνουν αυτό και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας».

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε: «Να είστε δίκαιοι. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Υπενθυμίζεται πως ο Ερσίν Τατάρ έχει ταχθεί επανειλημμένως υπέρ λύσης του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών, θέση την οποία στήριξε και κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Μουσταφά Ακιντζί τόνιζε από την μεριά του, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments