Ελλάδα

Μαγιορκίνης ενημέρωση: Μεγάλη προσοχή στις ηλικίες 19 -40 ετών – Αύξηση ρεκόρ 40% η Αττική

Μαγιορκίνης ενημέρωση: Μεγάλη προσοχή στις ηλικίες 19 -40 ετών – Αύξηση ρεκόρ 40% η Αττική
Μαγιορκίνης ενημέρωση: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο λοιμοξιωλόγος Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκίνησε με τα ημερήσια κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με αριθμό ρεκόρ 841 νέων μολύνσεων όπου τα 290 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 197 στη Θεσσαλονίκη και τα 35 στις Σέρρες.  Παράλληλα, έκανε λόγο για «σαφή επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας με Καστοριά και Κοζάνη και παρόμοια αύξηση παρουσιάζουν Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες».

Αύξηση 40% μέσα σε μία εβδομάδα στην Αττική

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως η επιδημία στην Ελλάδα επεκτάθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα με καθαρά γεωγραφικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά. Τα κρούσματα στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 40%, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. Οι νέοι από 19-40 μολύνονται πιο εύκολα σε αυτή τη φάση της επιδημίας και «πρέπει να προσέχει αυτή η ηλικιακή ομάδα, να μην θεωρεί πως είναι άτρωτη».

Δείτε live την ενημέρωση:

Η επίσημη ανακοίνωση ΕΟΔΥ για τα 841 κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 841 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29057, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3777 (13.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11354 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 31 (34.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 268 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 559 θανάτους συνολικά στη χώρα. 209 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Οι περιορισμοί έπρεπε να είναι καθολικοί

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού είναι ήπια και έπρεπε να είναι πιο δραστικά, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής Μανώλη Δερμιτζάκη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους σε πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα. «Φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε. Το βλέπαμε και στις υπόλοιπες χώρες ότι ξέφευγαν τα κρούσματα. Αν τα είχαμε πάρει νωρίτερα τα μέτρα και σε όλη την επικράτεια θα είχαμε πολύ περισσότερα όπλα και δεν είχαμε επιπτώσεις στην οικονομία», σχολίασε ο καθηγητής.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν καλύπτεται όλη η επικράτεια. Ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν πολλοί να τα αποφύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές. Ειδικά οι νέοι. Χθες μου έλεγε κάποιος ότι οι νέοι θα φύγουν από την Πάτρα, θα πάνε στη Ναύπακτο να διασκεδάσουν και θα γυρίσουν στις 6 το πρωί. Άρα δεν καλυπτόμαστε γιατί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μολυνθούν και οι άλλες περιοχές. Δεν είναι καν ήπιο lockdown. Αυτό που αποτρέπει είναι με έναν πιο άμεσο τρόπο τις συγκεντρώσεις σε πλατείες κι άλλους χώρους, όπου ο κόσμος δεν είναι συντεταγμένος», εξέφρασε.

Γιατί δεν βοηθά η διαβάθμιση των κρουσμάτων;

Και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε πιο γενναία μέτρα. Θεωρώ ότι έπρεπε να παρθούν νωρίτερα. Αφού δεν πάρθηκαν νωρίτερα, να παρθούν σε όλη την επικράτεια. Το δεύτερο επίπεδο είναι να σχεδιαστεί, οι δραστηριότητες που γίνονται την ημέρα, να γίνονται συντεταγμένα. Να ενισχυθεί η τηλεργασία ακόμα περισσότερο και να μπουν σε ραντεβού οι δραστηριότητες. Να γίνουν πιο συντεταγμένες οι έξοδοι. Να είναι επιβεβλημένο να κλειστεί ραντεβού σε οποιαδήποτε διαδικασία, ακόμα και για να πάει κάποιος σε κατάστημα ρούχων να αγοράσει κάτι. Να μειωθεί ο συνωστισμός γενικότερα».

Για τη χρωματική διαβάθμιση των κρουσμάτων και τον διαχωρισμό της χώρας ήταν επίσης, ξεκάθαρος. «Οι πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Είναι μικρές περιοχές. Δεν είναι πολιτείες ολόκληρες, όπως είναι για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Εδώ, σε μισή ώρα, οποιοσδήποτε μπορεί να μετακινηθεί και να αλλάξει περιοχή. Ετσι, ξεφεύγουν τα μέτρα. Είναι τόσο μικρές οι περιοχές που δεν μας δίνουν αποτελέσματα. Δεν γίνεται τοπικά πια. Ξεφύγαμε από αυτή τη φάση», τόνισε ο κος Δερμιτζάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments