Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Λίγο πριν τα 1000 κρούσματα την μέρα – Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Κορωνοϊός Ελλάδα: Λίγο πριν τα 1000 κρούσματα την μέρα – Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
Κορωνοϊός Ελλάδα: Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς που επεξεργάζονται νέες ρυθμίσεις αν τα ισχύοντα μέτρα δεν αποδώσουν.

Λίγο πριν από τα 1.000 κρούσματα την ημέρα και τον κίνδυνο η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο βρίσκεται η χώρα. Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 935 νέες μολύνσεις αποτελεί ένα νέο αρνητικό ρεκόρ στην μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας. Πρόκειται για ακόμα μία αρνητική επίδοση, η 4η σε 5 ημέρες, η οποίο ήρθε τη μέρα που στην Ελλάδα τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα της «μάσκας παντού», καθώς και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τα εφιαλτικά νούμερα

Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να συσχετίζεται με τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ. Σήμερα γίνονται πολλαπλάσια τεστ από τον Μάρτιο. Ωστόσο, στις 14 Οκτωβρίου με ανάλογο αριθμό τεστ με τα σημερινά, τα κρούσματα ήταν 436. Δηλαδή σήμερα, δέκα μέρες μετά, έχουμε υπερδιπλάσια κρούσματα.

Μια δεύτερη σύγκριση είναι ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο οι νεκροί της πανδημίας ήταν 282. Σήμερα έφτασαν τους 564. Δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες είχαμε ίδιο αριθμό νεκρών με τους προηγούμενους 7.

Στις 24 Σεπτεμβρίου είχαμε 68 διασωληνωμένους, στις 14 Οκτωβρίου 86 και σήμερα 91. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται λοιπόν, αλλά όχι με τον ρυθμό των κρουσμάτων. Ωστόσο, οι διασωληνώσεις αποτυπώνουν την εικόνα της πανδημίας πριν δύο εβδομάδες και οι θάνατοι πριν τρεις.

Τα νέα μέτρα, αν τα ισχύοντα δεν αποδώσουν

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους, πως η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στη «μάχη» της με τον αόρατο εχθρό και αυτός είναι και ο λόγος που τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας έχουν αρχίσει να εξετάζουν ήδη… τα επόμενα μέτρα, σε περίπτωση που ούτε αυτά αποτύχουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι πάση θυσία να αποφευχθεί ένα νέο γενικευμένο lockdown.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν το «κλείδωμα» των κόκκινων περιφερειών, να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 ή 10 το βράδυ, καθώς και ο περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών.

Όπως σημειώνουν στελέχη του Μαξίμου, τα ισχύοντα μέτρα, θα φέρουν ή όχι αποτέλεσμα στις επόμενες 15 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να περάσουν 7 – 10 ημέρες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και νέες αποφάσεις.

Το lockdown

Εκ των πραγμάτων, η συζήτηση για το γενικό lockdown αναζωπυρώνεται. Το Βήμα της Κυριακής γράφει ότι αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 2.000, θα πάμε σε γενικό lockdown, ενώ προηγουμένως θα κλείσει η εστίαση.

Πάντως, ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Mega, διέψευσε το ενδεχόμενου lockdown. Συγκριμένα, είπε:

«Δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown. Ο πρωθυπουργός προχθές στο μήνυμά του προς πολίτες είπε ότι αυτό δεν είναι επιλογή του. Παίρνουμε μέτρα που έχουν την ηπιότερη δυνατή επίπτωση στην καθημερινότητα και την οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι μια άσκηση καθημερινής ισορροπίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments