ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Μάκης Βορίδης
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Μάκης Βορίδης στο pagenews.gr: Ο βασανισμός ζώων θα γίνει κακούργημα με τη νέα ρύθμιση

Μάκης Βορίδης στο pagenews.gr: O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη για την πρωτοβουλία της αυστηροποίησης του νόμου για την κακοποίηση των ζώων. Τι ανέφερε για τη νέα ρύθμιση που έρχεται στη Βουλή.

Με ένα διαφορετικό θέμα καταπιάνεται σήμερα η εκπομπή του pagenews.gr «Opinion Leader». Ένα θέμα που αφορά τόσο την πολιτική όσο και την κοινωνία. Πρόκειται για την κακοποίηση ζώων, η οποία επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω των τελευταίων περιστατικών σε Αθήνα και Κρήτη. Περιστατικά που κινητοποίησαν πολίτες και πολιτική ηγεσία, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, να αποκαλύπτει στον Δημήτρη Τάκη πως τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση, με την οποία θα γίνεται ξεκάθαρο πως ο βασανισμός των ζώων από πλημμέλημα γίνεται κακούργημα.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρει πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευτεί τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ότι αφορά στα ζώα συντροφιάς, στο υπουργείο Εσωτερικών ενώ παραδέχεται πως η κοινωνία είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη σε σχέση με την Πολιτεία.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Βορίδης:

Για τους λόγους που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά άγριας κακοποίησης ζώων:

“Η χώρα μας έχει κακό μητρώο στο θέμα της κακοποίησης. Δεν κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία και ως κοινωνία, προκειμένου να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Ενδεχομένως έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα αυτά τα φαινόμενα, καθώς αυξάνεται η ευαισθητοποίηση για την ευζωία των ζώων, η οποία αποτελεί πια κεντρικό κομμάτι της πολιτικής.

Θα πρέπει να είναι μονίμως τεταμένη η προσοχή μας σε αυτά τα φαινόμενα. Θα πρέπει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός, αποτρεπτικός τρόπος να αποθαρρύνονται τέτοιες συμπεριφορές. Ένα καλό βήμα είναι να πούμε ότι ο βασανισμός των ζώων είναι μια αποτρόπαιη πράξη, μείζονος κοινωνικής απαξίας και πρέπει να την μεταχειριζόμαστε έτσι”.

Για το τι ισχύει μέχρι τώρα στο νομικό σύστημα:

“Οι παραβάτες αντιμετωπίζονται με ποινές πλημμεληματικού χαρακτήρα, που σημαίνει από 1 έως 5 χρόνια φυλάκιση και επίσης έχουν χρηματικές ποινές και διοικητικά πρόστιμα. Αυτό επιτρέπει την κίνηση της αυτοφώρου διαδικασίας αλλά σε επίπεδο ποινικής τιμωρίας θα οδηγήσει πολύ συχνά σε ποινές που συνήθως μετατρέπονται σε χρηματικές ποινές ή αναστέλλονται.

Όταν μεσολαβούν διάφοροι ποινικοί νόμοι από τη χρονική στιγμή της τελέσεως ενός αδικήματος πάντοτε υπάρχει γενική αρχή στο ποινικό δίκαιο να εφαρμόζεται ο ευμενέστερος ποινικός νόμος για τον κατηγορούμενο. Αυτό είναι μια βασική δικαιική αρχή. Όπως είναι σήμερα διατυπωμένες οι διατάξεις που ρυθμίζουν το ζήτημα της τιμωρίας των κακοποιών ζώων, δεν υπάρχει ποινική διαφοροποίηση στην μεταχείριση αυτών των ανθρώπων.

Πρέπει να διακριθούν οι συμπεριφορές, από αυτών που θα πάρει να κρεμάσει ή να ακρωτηριάσει ένα ζώο από αυτόν που δεν το ταΐζει ή δεν το ποτίζει. Ορθά λοιπόν, προβλέπονται ως αξιόποινες πράξεις κάποιες από αυτές, οι οποίες τιμωρούνται με πλημμεληματικές ποινές. Τις βαρύτερες όμως εξακολουθούμε να μεταχειριζόμαστε ποινικά στο ίδιο πλαίσιο. Αυτό είναι που αλλάζει. Ο βασανισμός των ζώων θα πάρει κακουργηματικό χαρακτήρα και θα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.

Αυτό έχει και μια σημασία περαιτέρω. Στοχεύει στην προστασία των ζώων και της ευζωίας τους αλλά υπάρχουν μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες αυτοί που κακοποιούν ζώα είναι γενικά επικίνδυνοι για την κοινωνία. Κάνουν τέτοια πράγματα σε παιδιά, γυναίκες και σε όποιον δεν έχει τη δύναμη να αντισταθεί στη βία τους. Άρα αυτοί αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την κοινωνία ευρύτερα”.

Για το τι θα περιλαμβάνει αυτή η ρύθμιση και πότε θα έρθει στη Βουλή:

“Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα πάρουμε από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στόχος μας είναι να ενταχθεί στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και να ψηφιστεί τότε. Σε αυτή τη ρύθμιση θα γίνεται ξεκάθαρο πως ο βασανισμός των ζώων από πλημμέλημα γίνεται κακούργημα. Επίσης, θα περιγράφονται ενδεικτικά κάποιες περιπτώσεις για την έννοια του βασανισμού και μια πιο γενική διατύπωση που θα παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου να προσεγγίσει τι αποτελεί βασανισμό”.

Για το αν θα υπάρξει κάποια συνολική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των ζώων:

“Το υπουργείο έχει κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν την ευζωία. Είμαστε πρωτοπόροι στην απαγόρευση της σφαγής των υποειδών αλλά και στην απαγόρευση της εξαγωγής υποειδών προς σφαγή. Επίσης, έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε ότι αφορά την ευζωία των ορνίθων, που χρησιμοποιούνται για την ωοπαραγωγή, στην απελευθέρωσή τους. Ουσιαστικά να μην είναι περιορισμένα τα πτηνά σε κλουβιά και να γίνεται η παραγωγική αυτή δραστηριότητα σε συνθήκες ανοιχτές. Αυτό είναι κάτι που είναι αρκετά σύνθετα. Θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε μια ενιαία ρύθμιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να μην υπάρχουν ζητήματα εσωτερικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Σε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρχει μεταφορά αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ότι αφορά στα ζώα συντροφιάς, στο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε ώστε με διάταξη να γίνει αυτή η μεταφορά των αρμοδιοτήτων. Επομένως οι ρυθμίσεις θα έρθουν από το υπουργείο Εσωτερικών”.

Για την ιδέα της δημιουργίας δημοτικής αστυνομίας ζώων:

“Προσπαθώ να έχω την καλύτερη συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και να ακούω τις απόψεις τους, ώστε να συνδιαμορφώνουμε πολιτικές που να είναι σημαντικές για την προστασία των ζώων. Οι ποινικές διατάξεις και οι νόμοι όσο άρτιοι και να είναι δεν επαρκούν. Εκείνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή τους. Αφού φτιάξουμε το κανονιστικό πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να δούμε το πως αυτό εφαρμόζεται και αν εφαρμόζεται αποτελεσματικά. Είμαστε πίσω στην ύπαρξη ενός πλέγματος αποτελεσματικής διοικητικής παρέμβασης. Με βάση νόμο του 2012, πολλά ζητήματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς έχουν περάσει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα των Δήμων. Πρέπει να ανοίξει μια ευρεία συζήτηση με τους Δήμους για να δούμε αν είμαστε ικανοποιημένοι, με πλέγμα προστασίας των ζώων σε αυτό το επίπεδο”.

Για τον θετικό ρόλο των κοινωνικών δικτύων, που προβάλλουν τα περιστατικά και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας:

“Γίνονται σημαντικές πρόοδοι με την αφοσίωση και την ευαισθητοποίηση που υπάρχει από τους φιλόζωους. Είναι σαφές ότι έχει ανέβει πολύ το επίπεδο της συνείδησής μας για την προστασία των ζώων μέσα στην κοινωνία. Η κοινωνία βρίσκεται πιο μπροστά από τη νομοθεσία και τη διοίκηση. Πρέπει να κάνουμε πιο αποφασιστικά βήματα προκειμένου να συναντηθούμε με την κοινωνία στο ζήτημα αυτό”.