Ελλάδα

Maersk Launceston: Το μεγαθήριο που συγκρούστηκε με το «Καλλιστώ»

Maersk Launceston: Το μεγαθήριο που συγκρούστηκε με το «Καλλιστώ»
Maersk Launceston: Τα χαρακτηριστικά του πλοίου που συγκρούστηκε με το «Καλλιστώ». Η διαδρομή που ακολουθούσε μέχρι την σύγκρουση.

Η σύγκρουση του Maersk Launceston με το ναρκοθηρευτικό σκάφος «Καλλιστώ», προκάλεσε ρήγμα και ελεγχόμενη εισροή υδάτων με αποτέλεσμα το πλοίο του πολεμικού ναυτικού να κοπεί στα δύο. Οι προσπάθειες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού να το ρυμουλκήσουν, και άρα να μην βυθιστεί, φαίνεται αποδίδουν.

Η σφοδρή σύγκρουση του ναρκοθηρευτικού σκάφους του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ» με μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας Maersk, διέλυσε στα δύο το πολεμικό πλοίο.

Ποιο είναι το μεγαθήριο πλοίο Maersk Launceston

Πρόκειται για ένα θηριώδες πλοίο μήκους 266 μέτρα και πλάτος 36 μέτρα. Στο φορτηγό πλοίο μετά τη σύγκρουση με το «Καλλιστώ» έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Τα χαρακτηριστικά του Maersk Launceston

  • IMO: 9294408
  • Ονομα: MAERSK LAUNCESTON
  • Τύπος πλοίου: Cargo
  • Μεταφέρει: Κοντέινερ
  • MMSI: 255805664
  • Call Sign: CQGO
  • Σημαία: Πορτογαλίας [PT]
  • Ολικής χωρητικότητας: 50736
  • Μήκος και Πλάτος: 266 και 37 μέτρα
  • Έτος κατασκευής: 2005

Η πορεία που ακολουθούσε

Tο Maersk Launceston, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com, είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά στις 07:11 με προορισμό το λιμάνι του Τσανάκαλε στην Τουρκία, αλλά λίγο έξω από τον Πειραιά συγκρούστηκε με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κατάσταση του πλοίου «Καλλιστώ» και του πληρώματος

Σημειώνεται ότι από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα του πολεμικού πλοίου, το οποίο μετέφερε συνολικά 27 άτομα, τα οποία διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο. Η κατάσταση του «Καλλιστώ» είναι πλέον σταθερή, ενώ πάνω παραμένουν τέσσερα άτομα του πληρώματος, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση ρυμούλκησης. Στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Το εμπορικό πλοίο ουσιαστικά έκοψε στη μέση το ναρκοθηρευτικό αποκόβοντάς του την πρύμνη.  Η τεράστια αυτή ζημιά οφείλεται εν μέρει και στα υλικά κατασκευής του πολεμικού πλοίου. Είναι φτιαγμένο από ενισχυμένο πλαστικό και υαλονήματα, γεγονός που το καθιστά ευάλωτο στις συγκρούσεις. Είναι αυτό το χαρακτηριστικό του, όμως, που ίσως το βοηθήσει να μην βυθιστεί όπως αρχικά υπολογιζόταν.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΓΕΝ για την πρόσκρουση εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ»:

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού που σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments