ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο pagenews.gr: Δεν αποκλείω γενικά lockdown στην Ευρώπη

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο pagenews.gr: Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Έδωσε την εικόνα από τι γίνεται στο Βέλγιο όπου η κατάσταση είναι χειρότερη από την Ελλάδα, τι συζητιέται στο Ευρωκοινοβούλιο για τα νέα μέτρα και το ενδεχόμενο νέου lockdown, ενώ μίλησε και για τις σχέσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία που βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού».

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό χειροτερεύει καθημερινά σε Ελλάδα και Ευρώπη με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται και το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι ήδη εδώ. Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μίλησε στην εκπομπή του pagenews.gr «Opinion Leader» και στον Δημήτρη Τάκη και μετέφερε από πρώτο χέρι την εικόνα από τις Βρυξέλλες σε μια μέρα που ανακοινώθηκε ότι θετικός στον κορωνοϊό είναι και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η κ. Ασημακοπούλου μετέφερε τι κλίμα επικρατεί στην Ευρωβουλή για την πανδημία, τόνισε ότι η κατάσταση στο Βέλγιο με τα κρούσματα χαρακτηρίζεται ως «τσουνάμι», ενώ εξήγησε γιατί δεν αποκλείει να υπάρξουν καθολικά lockdown στην Ευρώπη. Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει εις βάρος της Τουρκίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ εκτίμησε ότι είμαστε κοντά στο να αποφασιστούν κυρώσεις για τη γειτονική χώρα.

Τι δήλωσε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για όλα τα θέματα της επικαιρότητας

Για το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες και την έκτακτη Σύνοδο για τον κορωνοϊό:

«Να σας δώσω το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση εδώ έχει περιγράψει αυτό που συμβαίνει με τα κρούσματα ως “τσουνάμι“. Η κατάσταση εδώ έχει ξεφύγει πέρα από κάθε φαντασία. Στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ υπήρχε ένα καθεστώς επί το πλείστον τηλεργασίας, τώρα έχουν αυξήσει το ποσοστό στο 90%. Στο δικό μας κόμμα, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν κάνουμε πια συναντήσεις δια ζώσης, όλα ουσιαστικά γίνονται μέσω υπολογιστή. Δηλαδή, και στις Βρυξέλλες που είμαστε, ως επί το πλείστον είμαστε στα γραφεία μας κλεισμένοι, και μάλιστα μόνοι μας. Απαγορεύεται να έχεις άλλον άνθρωπο μέσα στο γραφείο. Εννοείται ότι φοράς παντού μάσκα και στις Βρυξέλλες κλείνουν όλα στις 10 το βράδυ και ανοίγουν πάλι στις 6 το πρωί. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, και δεν λειτουργούν ούτε εστιατόρια, ούτε τίποτα».

Για το πώς άνθρωποι όπως ο Μαργαρίτης Σχοινάς που προσέχουν πολύ, είναι θύματα του κορωνοϊού και αν τα πράγματα στις Βρυξέλλες είναι ανεξέλεγκτα:

Αφού η ευρωβουλευτής της ΝΔ, έστειλε τα περαστικά της στον κ. Σχοινά, είπε: «Ναι, νομίζω ναι. Να σας πω και γιατί. Σκεφτείτε ότι και εμείς οι ευρωβουλευτές ακόμα πηγαινοερχόμαστε κάθε εβδομάδα. Οι Βρυξέλλες είναι ένα κέντρο που έρχονται άνθρωποι από παντού και φεύγουν. Δεν γίνεται να το ελέγξεις. Πάρα πολλοί συνάδελφοι έρχονται οδικώς, αλλά έρχονται και φύγουν οι άνθρωποι αυτοί οπότε ακόμα και που μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε απαγορεύσει να έχουμε επισκέπτες, όπως και να έχει, κινείται ο κόσμος. Κάποια στιγμή θα την βγάλεις τη μάσκα, για παράδειγμα στην Ολομέλεια για να μιλήσεις. Όσο κι αν γίνεται απολύμανση. Γενικά, έχει ξεφύγει η κατάσταση, καμία σχέση με την Ελλάδα. Εγώ σας το λέω επειδή πηγαίνω και έρχομαι, οπότε βλέπω και νιώθω τη διαφορά. Απλώς εδώ (σ.σ. στις Βρυξέλλες), τη χρήση της μάσκας δεν τη συζητάει κανείς. Τη φοράνε ανελλιπώς. Ακόμα και για μια εβδομάδα που μας είχαν πει ότι δεν χρειάζεται να τη φοράμε πάντα σε εξωτερικούς χώρους, όλοι τη φορούσαν.

Για τη σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας:

«Καμία σχέση. Βέβαια, έχει και τα θετικά του αυτό. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπήρχε πάρα πολύς μεγάλος φόβος και καμία γνώση. Τώρα το σύστημα υγείας βαστάει καλύτερα, και εδώ και σε πάρα πολλές άλλες χώρες. Υπάρχει μια αίσθηση ότι έχουν βρει τη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να σε βοηθήσει να μην οδηγηθείς στα άκρα από τη νόσο. Υπάρχουν πάρα πολλά τεστ οπότε πολύ πιο εύκολα γίνεται να βρεις τα κρούσματα και να πάρεις τις αποφάσεις σου, από την άλλη έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση πλέον το φαινόμενο γιατί δεν έχουμε καθολικό lockdown και τα πράγματα λειτουργούν. Πας στο super market, θα εκτεθείς. Και μάσκα που φοράς, και τα χέρια του να πλύνεις πέντε φορές, δεν είναι περίεργο ότι μπορείς να κολλήσεις».

Για τι πρέπει να περιμένουμε από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τι μέτρα αναμένεται να ληφθούν για τον κορωνοϊό, ποια είναι η πιθανότητα για ένα γενικό lockdown:

«Προφανώς, όλοι το απεύχονται αυτό. Υπάρχει όμως μια αίσθηση ότι το δεύτερο κύμα, θα είναι πολύ πιο μεγάλο από αυτό που περιμέναμε. Εγώ θα σας πω, προσωπικά, ότι δεν αποκλείω να υπάρξουν καθολικά lockdown. Δεν το αποκλείω. Αν με ρωτούσατε πριν από δύο εβδομάδες, θα σας έλεγα ότι πιστεύω ότι τα στοχευμένα και “χειρουργικά” μέτρα, τα τοπικά lockdown, η απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες, οι μάσκες θα είναι το 90% των περιπτώσεων, για να μην σας πω παραπάνω. Αλλά τώρα έχω αρχίσει να ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξει (σ.σ. καθολικό lockdown) για κάποιο χρονικό διάστημα. Επίσης, φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν και κάποιοι κανόνες από χώρα σε χώρα. Δεν νομίζω ότι θα το γλιτώσουμε αυτό.

Τώρα, όσον αφορά τα οικονομικά: το καλό σενάριο είναι επιτέλους να βρούμε τη λύση γιατί ξέρετε ότι έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση και για το Ταμείο Ανάκαμψης και για τον συνολικό προϋπολογισμό. Νομίζω, αν βγει ένα καλό από το δεύτερο κύμα είναι να προχωρήσουμε επιτέλους και λίγο πιο γρήγορα να αρχίσουν να γίνονται οι εκταμιεύσεις. Δεν με νοιάζει να αυξηθεί το συνολικό ποσό των χρημάτων, όσο να έρθει πιο μπροστά και με πιο γρήγορους όρους η εκταμίευση των χρημάτων για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία όσο περνάμε το δεύτερο κύμα».

Για το αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και ένα δεύτερο οικονομικό πακέτο, ακόμα κι αν δεν έχει ξεκινήσει η εκταμίευση του πρώτου σε περίπτωση γενικών lockdown:

«Αυτή τη στιγμή, όχι. Δεν θα σας το έλεγα αυτό. Θα σας έλεγα, ότι η συζήτηση θα εστιάσει περισσότερο στη γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών και στη γρήγορη εκταμίευση των χρημάτων για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Δεν συζητάει κανείς για ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης. Συζητάμε ακόμα για το πώς θα λειτουργήσει το πρώτο. Υπάρχουν και χώρες που έχουν ακόμα τις αντιρρήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, όπως ξέρετε, το σύστημα που παίρνουμε αποφάσεις στην Ευρώπη θέλει ομοφωνία, για τον λόγο αυτό είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο όπου ο καθένας βάζει θέματα στο τραπέζι ως “κόκκινες γραμμές”.

Για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις που έχουν «πληγεί» με όσα συμβαίνουν ιδιαίτερα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία:

«Κατ’ αρχάς, η εικόνα είναι διαφορετική από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο, πριν από έξι μήνες, πριν από τρεις μήνες. Εγώ θα σας πω και πριν από δύο εβδομάδες. Μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, υπήρχε η αίσθηση ότι η Τουρκία προκαλεί, βεβαίως είχαν καταλάβει ότι η ευρωπαϊκή προκλητικότητα είναι πλέον ευρωπαϊκό θέμα, αυτό ήταν και μία νίκη της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά είχαν την αίσθηση ότι βάζοντας αυτό το deadline του Δεκεμβρίου θα υπάρξει συμμόρφωση. Ότι θα αρχίσει ο διάλογος και η γερμανική Προεδρία είχε ψηλά τον πήχη ότι θα μεσολαβήσει και κάπως θα γίνει. Τώρα, νομίζω, έχει αρχίσει να ανατρέπεται αυτή η εικόνα. Πλέον έχουν καταλάβει όλοι ότι έχει ξεφύγει και δεν μαζεύεται. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα οικονομικά συμφέροντα αλλάζουν σε δέκα μέρες, όπως σωστά είπατε.

Μπορεί ξαφνικά να δεις τη μεγάλη εικόνα, να δεις ότι ο Ερντογάν δεν αλλάζει. Εμείς το λέγαμε εδώ και καιρό, ότι έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική και δεν του έχει ξεφύγει η προκλητικότητα. Το κάνει επίτηδες, δηλαδή. Μέχρι όμως να αποφασίσεις ότι θα πάρεις το κόστος, έχει απόσταση. Τώρα έχει προτείνει ο κ. Δένδιας και σήμερα το συζητούσαμε στην Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο, να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης.

Αυτές, όμως, έχουν τεράστιο κόστος. Είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης η Τουρκία και της Τουρκίας η Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε εμπορικές κυρώσεις. Και μόνο η απειλή τους, μπορεί να έχει σοβαρό αντίχτυπο. Αλλά το να θυσιάσει αυτή τη σχέση η Γερμανία που έχει χιλιάδες επιχειρήσεις, που έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μέσα στην Τουρκία, που έχει 5 εκατομμύρια Τούρκους στην επικράτεια της που ψηφίζουν, που έχουν μεταξύ τους εμπορικό τζίρο 35 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι κάτι που από τα λόγια στην πράξη, είναι κάτι δύσκολο.

Θα σας πω, όμως, τι εισπράττω στο ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, που πονάει. Αν συνεχιστεί αυτό που είπατε με τον Ολλανδό, ή με τον Μακρόν, μπορεί να προκύψει πριν τον Δεκέμβριο. Αυτή είναι η αίσθηση που έχω με τα σημερινά δεδομένα.

Για το τι θα γίνει τον Δεκέμβριο με τις κυρώσεις:

«Θεωρώ ότι ένα ορόσημο είναι οι αμερικάνικες εκλογές, αφού ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τον Ιανουάριο. Το ρουά ματ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι έχει εγκλωβίσει το συμβούλιο εφόσον δεν υπάρξει μια θεαματική μεταστροφή από την Τουρκία στην τουρκική πολιτική και την τουρκική προκλητικότητα. Δεν προβλέπω να υπάρξει κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι έχει εγκλωβιστεί πλέον η Ευρώπη και ότι θα αναγκαστεί να επιβάλλει κυρώσεις και όχι light κυρώσεις. Κυρώσεις που θα πονάνε».

Για τον Εμμανουέλ Μακρόν και την στάση του:

«Φαντάζομαι θυμάστε τη φασαρία που είχε γίνει όταν ανέλαβε ο Μαργαρίτης Σχοινάς το χαρτοφυλάκιό του ως αντιπρόεδρος για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του. Αρχικά, ήταν η “Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής” και δημιούργησε αυτό ολόκληρες συζητήσεις ιδεολογικές. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε καθαρά ότι απειλείται ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής με βάση τις αρχές και τις αξίες που περιγράφονται μέσα στις Συνθήκες. Τις περιγράψατε και σεις για την ανεξιθρησκεία και όλα τα υπόλοιπα, όμως μέχρι ενός σημείου. Όταν τελικά αποκεφαλίζεται ένας δάσκαλος επειδή προσπαθεί να κάνει μάθημα στα παιδιά του και να τους μάθει αυτές τις βασικές αρχές και αξίες, όπως την ελευθερία της έκφρασης, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην Ευρώπη. Τώρα, αν θα είναι ο Μακρόν αυτός που θα μας σώσει, δεν το ξέρω αυτό. Πιστεύω ότι θα χρειαστούν περισσότερες δυνάμεις».