Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα κρούσματα: Έσπασε το φράγμα των 1.000 νοσούντων – Έρχονται νέα μέτρα

Κορωνοϊός Ελλάδα κρούσματα: Έσπασε το φράγμα των 1.000 νοσούντων – Έρχονται νέα μέτρα
Κορωνοϊός Ελλάδα κρούσματα: Νέα μέτρα εξετάζει η επιτροπή του υπουργείου Υγείας μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 1.259 μολύνσεων, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα. Τι τονίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στενεύουν τα περιθώρια, όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, να δίνει περιθώριο 14 ημερών για την ανατροπή της αρνητικής εικόνας και τον περιορισμό της διασποράς την νόσου. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.259 νέα κρούσματα, 102 περιπτώσεις που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 12 νεκρούς.

Οι αριθμοί αυτοί έκρουσαν καμπανάκι και οδήγησαν τον επικεφαλής της επιτροπής για τον κορωνοϊό να βρεθεί εκτάκτως στη ζωντανή ενημέρωση για την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο η επιτροπή πασχίζει να αποτρέψει ένα νέο καθολικό lockdown. «Yπάρχουν πράγματα για τα οποία συζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και τα οποία θα συζητήσουμε και την Πέμπτη» ανέφερε σχετικά με την έκρηξη νοσούντων σε Θεσσαλονίκη (291) και Αθήνα (295).

Επίσης τόνισε πως «υπάρχουν περιστάσεις που κάποιος αναγκάζεται να μιλήσει φωναχτά. Θα προτιμούσα τα μαγαζιά να έχουν χαμηλά τη μουσική. Αν φωνάζεις, εκπέμπεις περισσότερα αεροσταγονίδια». Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ο καλός αερισμός των χώρων και οι αποστάσεις στα τραπέζια στην εστίαση.

Ακόμη, εκείνο που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η ταχεία διάδοση του κορωνοϊού μεταξύ των νέων. «Με μαθηματική ακρίβεια, σε δύο με τρεις εβδομάδες αυτή η τεράστια διασπορά στους νέους μεταδίδεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Και εκεί είναι το πρόβλημα», είπε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Περιθώριο δύο εβδομάδων για να αλλάξει η κατάσταση:

«Έχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας. Ας αποφύγουμε τις ευκαιρίες μετάδοσης σε ένα επίπεδο χαμηλό ή όσο πιο χαμηλό γίνεται. Μπορεί να μη μαζεύεται το πράγμα, γιατί όντως αυτό δείχνει», είπε ο καθηγητής αναφερόμενος στο αν μπορεί να αναχαιτιστεί η διασπορά της νόσου και έφερε στο τραπέζι το παράδειγμα της Ελβετίας: «Η Ελβετία έχει 28% θετικότητα! Ξεκίνησε με 500 κρούσματα πριν 15 μέρες και έφτασε ταχύτατα τα 6.000-7.000. Αντίστοιχα, η Ελλάδα έχει 4,4% θετικότητα σήμερα. Σταδιακά, τσιμπάει. Ήταν 3% πριν 10-15 μέρες. Μέρα με την μέρα, ανεβαίνει».

Στο “κόκκινο” οι Σέρρες και Γιάννενα:

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και η Βόρεια Ελλάδα έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, με τον υφυπουργό Πολιτική Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, να συνιστά την προσοχή των πολιτών και να κάνει έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και στις 06:00 το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανεβαίνει στο «κόκκινο», Επίπεδο 4, αυξημένου συναγερμού. Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 06:00 το πρωί ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού, στο Επίπεδο 4, «κόκκινο», αυξημένου συναγερμού. Τέλος, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι ΠΕ Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες περνούν στο Επίπεδο 3, «πορτοκαλί». Η Δράμα ανεβαίνει στο Επίπεδο συναγερμού 2, «κίτρινο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments