Ελλάδα

Σαρηγιάννης κορωνοϊός: «Έχουμε τρέξει ένα σενάριο για μίνι lockdown, διάρκειας 10-15 ημερών»

Σαρηγιάννης κορωνοϊός: «Έχουμε τρέξει ένα σενάριο για μίνι lockdown, διάρκειας 10-15 ημερών»
Σαρηγιάννης κορωνοϊός: Ο καθηγητής του ΑΠΘ εξήγησε ότι το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων ήρθε νωρίτερα από ότι είχαν προβλέψει οι επιστήμονες.

Το σενάριο για ένα μίνι lockdown είναι πάνω στο τραπέζι, σύμφωνα με τον καθηγητή στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Ο καθηγητής εξήγησε στον Alpha 98,9 ότι το αρνητικό ρεκόρ κορωνοϊού με τα 1259 κρούσματα που ήρθε χθες, οι ειδικοί το περιμέναν πιο μετά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Είμαστε σε μια ιδιαίτερα αυξητική τάση, που ήταν λίγο προβλεπόμενη. Είναι λίγο χειρότερα από αυτό που προβλέπαμε. Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ το περιμέναμε τέσσερις ημέρες μετά. Αυτό έχει ενδιαφέρον, γιατί δείχνει ότι εφαρμόζαμε χειρότερα τα μέτρα».

Όταν ρωτήθηκε για το αν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, απάντησε ότι «Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ημέρες, μέχρι τα μέσα ή το τέλος της επόμενης εβδομάδας, για να δούμε πώς θα έχουν λειτουργήσει τα νέα μέτρα. Αν δεν εφαρμόζονται σωστά, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να πείσουμε τον κόσμος και ίσως χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα».

Ποιο είναι το χειρότερο πιθανό σενάριο

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο χειρότερο σενάριο που προβλέπει το μοντέλο του ΑΠΘ για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. «Το χειρότερο είναι να φθάσουμε τα 2.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Τότε θα είναι αργά για να πάρουμε μέτρα, γιατί η επιθετική αύξηση θα έχει ξεκινήσει και θα ανεβαίνει κάθετα η καμπύλη τον Δεκέμβριο. Η εκθετική διάδοση θα αρχίσει να αναπτύσσεται λίγο πάνω από τα 1.500 κρούσματα. Αν δούμε 1.500 γύρω στον Νοέμβρη, αν δεν δουλέψουν τα τελευταία μέτρα, τότε θα πρέπει να ήφθούν πιο ισχυρά».

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα νέο lockdown

Για τις πιθανότητες να πάμε σε ένα νέο lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε: «Έχουμε τρέξει ένα σενάριο για μίνι lockdown, διάρκειας 10-15 ημερών. Να ισχύσουν τα μέτρα που λήφθηκαν στο πρώτο, αλλά να είναι πιο σύντομης διάρκειας. Αν το κάνει αυτό 2-3 φορές, δηλαδή επαναλαμβανόμενα lockdown διάρκειας 10-15 ημερών, μπορούμε να μειώσουμε τα κρούσματα σε διψήφιο αριθμό μέχρι τα Χριστούγεννα. Υπάρχει μια άποψη ότι είναι απαγορευμένη λέξη το “lockdown”, γιατί θα είχε αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να το βγάλουμε έξω από τις πιθανές λύσεις. Το on off είναι μια λύση. Απόδοση θα έχει σίγουρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments