Πολιτική

Δένδιας για Τουρκία: Δημιουργεί αναταραχή και αβεβαιότητα στην περιοχή μας

Δένδιας για Τουρκία: Δημιουργεί αναταραχή και αβεβαιότητα στην περιοχή μας
Δένδιας για Τουρκία: Αναλυτικά όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών για τις ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην  κρίση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στον Ant1 ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Αυτά είναι πράγματα μη παραδεκτά. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για την περιοχή, για τη σταθερότητα όλου του ευρύτερου πολιτικού και γεωγραφικού ορίζοντα που μας αφορά».

Επίσης, ο υπουργός επισήμανε ότι η Τουρκία μετατρέπεται στον συγκεκριμένο παίκτη ο οποίος δημιουργεί αναταραχή και αβεβαιότητα σε όλη την περιοχή μας. «Στο Ιράκ έχει εισβάλει, στη Συρία έχει εισβάλει, στην Κύπρο κάνει παράνομες ενέργειες, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κάνει παράνομες ενέργειες, στη Λιβύη μεταφέρει μαχητές» προσέθεσε και διαπίστωσε ότι όπου υπάρχει πρόβλημα φαίνεται να είναι παρούσα η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ερεβάν, ο Νίκος Δένδιας είχε επισημάνει στον Αρμένιο ομόλογό του ότι η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της.

«Η θέση μας ήταν σαφής από την αρχή. Ήμασταν πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με καλή πίστη βάσει του διεθνούς δικαίου και της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων. Ωστόσο, αντί για πρόσκληση σε συνομιλίες, κάτι το οποίο παρεμπιπτόντως είχε συμφωνηθεί, αντιμετωπίζουμε και πάλι μια επανάληψη των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» σημείωσε ο υπουργός και έκανε ειδική μνεία στις εντάσεις στην περιοχή, στη Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας πως έχουν έναν γνωστό κοινό παρονομαστή: την Τουρκία, η οποία παράλληλα αγνοεί και την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί αυστηρά η κατάπαυση του πυρός και την ανάγκη να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού, με την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τη μεσολάβηση της ομάδας του Μινσκ στη βάση του διεθνούς δικαίου. «Η παρέμβαση της Άγκυρας σε μια ακόμη σύγκρουση είναι πραγματικά ανησυχητική και έχει δημιουργήσει σοβαρές ανησυχίες διεθνώς. Είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που πυροδότησαν και συντηρούν τις εντάσεις και εκείνων που διατηρούν εποικοδομητική προσέγγιση και παραμένουν προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση των διαφορών» είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments