Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει την Πέμπτη τα κόμματα

Ελληνοτουρκικά: Ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει την Πέμπτη τα κόμματα
Ελληνοτουρκικά: Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, για την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ και την Τριμερή με Ισραήλ και Κύπρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντήσει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης. Οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων θα είναι ξεχωριστές.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί στις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στη συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και στα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

-10:00 Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ)

-11:00 Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ)

-13:15 Αντώνης Μυλωνάκης (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)

-13:45 Δημήτρης Λιάπης – Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ 25)

-14:10 Γεώργιος Μαρίνος (ΚΚΕ)

Ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Τριμερούς με Ισραήλ και Κύπρο είχε πει: «Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Βρισκόμαστε γεωγραφικά σε μια ταραγμένη περιοχή που όμως διανοίγονται προοπτικές συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Τις χώρες μας συνδέουν δεσμοί φιλίας και κοινές αξίες. Επίσης αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις».

Στη συνέχεια είχε σημειώσει ότι: «Βασική μας αρχή είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας». «Η Ελλάδα από την πλευρά της, με τη στήριξη όλων των Ελλήνων, κατέθεσε τη συνεισφορά της στη σταθερότητα της περιοχής με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και με τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή στη Χάγη των διαφορών μας στο θέμα του χαρακτηρισμού των θαλασσίων ζωνών. Έτσι δείξαμε στην παγκόσμια κοινότητα πώς οι σύγχρονες χώρες λύνουν τις διαφορές τους», τόνισε, προσθέτοντας ότι «μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε διαφορές που παρέμειναν άλυτες για μισό αιώνα».

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την ικανοποίησή του και της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος «τόνισε το αυτονόητο: Ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Σημείωσε, δε, ότι με τις δηλώσεις αυτές «κατέρριψε έναν «υπόγειο» μύθο ετών, ότι η Ρωσία δήθεν αντιτίθεται στο αναφέρετο δικαίωμα της χώρας μας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα». Χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας μίλησε για επικίνδυνους αναθεωρητισμούς στην περιοχή και χαρακτήρισε την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ευρύτερη συνεργασία, που ξεπερνά τα όρια ενός ενεργειακού προγράμματος. Ξαναπιάσαμε το νήμα για το πώς μπορούμε να διευρύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments