Ελλάδα

Σεισμός στη Σάμο: Κατέρρευσε εκκλησία – Τουλάχιστον 4 τραυματίες

Σεισμός στη Σάμο: Κατέρρευσε εκκλησία – Τουλάχιστον 4 τραυματίες
Σεισμός στη Σάμο: Σοβαρές καταστροφές έχουν καταγραφεί στο νησί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες.

Μια σεισμική δόνηση σχεδόν επτά βαθμών της κλίμακας Ρίκτερ δεν θα μπορούσε να μην αφήσει πίσω της καταστροφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μόλις δυο χιλιόμετρα κάτι που την κάνει ιδιαίτερα αισθητή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ταρακουνήθηκε σχεδόν όλη χώρα καθώς ο σεισμός έγινε αισθητός από την Αθήνα μέχρι και την Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη αναφορές για τουλάχιστον 4 τραυματίες με ορθοπεδικά προβλήματα.

Οι αρχές απομακρύνουν τον κόσμο από το λιμάνι της Σάμου. Μήνυμα έστειλε στους κατοίκους του νησιού μέσω του 112 η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με προειδοποίηση για τσουνάμι. Επίσης, οι ειδικοί ζητούν από τους κατοίκους να μην είναι κοντά σε κτίρια ιδιαίτερα παλιά για να μην υπάρξουν τραυματισμοί από καταρρεύσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από την εκκλησία της Παναγίας στην Σάμο που έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος της. Ανάλογες καταστροφές υπάρχουν και σε άλλα παλαιά κτήρια.

“Περιμένουμε μετασμεισμούς”

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης. Ο κ.Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό».

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα. Όπως ειπώθηκε από τον κ.Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments