Διεθνή

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συντονισμός των «27» για να αποφευχθεί διόγκωση του 2ου κύματος της πανδημίας

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συντονισμός των «27» για να αποφευχθεί διόγκωση του 2ου κύματος της πανδημίας
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Την ενίσχυση του συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών - μελών στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Η έξαρση του κορωνοϊού, το εμβόλιο και οι τελευταίες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Γαλλία ήταν τα θέματα που απασχόλησαν του 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.  Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων.

Επίσης, αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Ακόμη, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας και που θα διανεμηθούν δίκαια σε όλες τις χώρες της Ένωσης. «Όλα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

“Συμφωνήσαμε για να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στις συμβάσεις που υπογράφονται από την Επιτροπή και εκείνων που ελπίζουμε ότι θα υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες”, σημείωσε από την μεριά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Ο κ. Μισέλ επισήμανε ότι «είμαστε ενωμένοι γιατί είμαστε στην ίδια βάρκα» ενώ προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται «συνοχή και αλληλεγγύη».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι «η εξάπλωση του ιού θα κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης εάν δεν δράσουμε επειγόντως” και προσέθεσε ότι “η Επιτροπή διέθεσε 220 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της διασυνοριακής μεταφοράς ασθενών με COVID-19 σε χώρες της ΕΕ. Η Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με τέσσερις εταιρείες για την εξασφάλιση πιθανών εμβολίων COVID, ενώ ήδη έχει συμφωνίες με άλλες τρεις”.

Στήριξη σε Γαλλία και καταδίκη σε Τουρκία:

Στη τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη Γαλλία και στον γαλλικό λαό και καταδίκασαν τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία, καθώς επίσης και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκφράστηκε, επίσης, η καταδίκη των προκλητικών ενεργειών και της ρητορικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «εντελώς απαράδεκτες». Τονίστηκε δε η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και επισημάνθηκε ότι τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία θα συζητηθούν ξανά στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments