Διεθνή

Σεισμός στη Σάμο: Τέσσερις νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες στη Σμύρνη

Σεισμός στη Σάμο:  Τέσσερις νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες στη Σμύρνη
Σεισμός στη Σάμο: Τα τουρκικά δίκτυα αναφέρουν πως έχουν καταρρεύσει πάνω από 20 κτίρια στο κέντρο της Σμύρνης

Ήταν ελάχιστα λεπτά πριν από τις 2 όταν επί 15- 20 δευτερόλεπτα ταρακουνήθηκε όλη η Ελλάδα από τον πολύ ισχυρό σεισμό 6.7 Ρίχτερ που χτύπησε 19 χιλιόμετρα από τη Σάμο.

Οι ζημιές είναι μεγάλες και στην Τουρκία και ειδικά στη Σμύρνη, όπου υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και πάνω από 100 να τραυματιστούν. Tα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν πως υπάρχει πλήθος κόσμου στον δρόμο και συντρίμμια έπειτα από τις καταρεύσεις κτιρίων, ενώ τονίζουν ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη γειτονική χώρα.

Δείτε την στιγμή της κατάρρευσης ολόκληρης πολυκατοικίας:

Το τουρκικό δίκτυο TRT μεταδίδει πλάνα από πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και γίνεται προσπάθεια για να βρεθούν άνθρωποι στα ερείπια

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μήνυμά του στα social media, δήλωσε πως έχει κινηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο πλέον για 6,8 ρίχτερ.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη στιγμή της κατάρρευσης κτιρίων είναι σοκαριστικά:

Σκορδίλης για σεισμό στη Σάμο: «Δεν αποτελεί έκπληξη»

Για τον σεισμό που έπληξε το νησί της Σάμου το μεσημέρι της Παρασκευής (30 Οκτωβρίου) μίλησε ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης, κάνοντας λόγο για περιοχή σχετικά υψηλής σεισμικότητας

Όπως τόνισε στο grtimes ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η σεισμική δόνηση που έγινε λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, είχε μέγεθος κοντά στα 7 Ρίχτερ. Πρόκειται δηλαδή για έναν πολύ ισχυρό σεισμό, με το επίκεντρο να εντοπίζεται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σάμου σε θαλάσσιο χώρο. Σημείωσε πως πρόκειται για έναν επιφανειακό σεισμό και πως η περιοχή έχει δώσει ανάλογες σεισμικές δονήσεις και στο παρελθόν.

«Το 1941 περίπου 60 χιλιόμετρα πιο βορειοδυτικά, έγινε ένας σεισμός με μέγεθος 6 Ρίχτερ και το 1904, περίπου στα 30 χιλιόμετρα νοτιότερα, είχαμε έναν σεισμό μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, δηλαδή αντίστοιχου του σημερινού. Φαίνεται δηλαδή ότι γενικά η περιοχή είναι σχετικά υψηλής σεισμικότητας, δίνει κατά διαστήματα ισχυρούς σεισμούς και επομένως ένας τέτοιος σεισμός δεν αποτελεί έκπληξη για τον χώρο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τους μετασεισμούς που αναμένεται να σημειωθούν στην περιοχή, ο κ. Σκορδίλης ανέφερε στο grtimes πως αναμένεται να υπάρξει μια αρκετά έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αν και όπως υπογράμμισε, «είναι ακόμα πολύ νωρίς να μπορούμε να πούμε οτιδήποτε άλλο και να κάνουμε κάποια ασφαλή εκτίμηση».

Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα;

«Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί». Επίσης, ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Πάντως, η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου, του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα, σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments