ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Δημήτρης Καιρίδης
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Δημήτρης Καιρίδης στο pagenews.gr: Μακάρι ο σεισμός να φέρει Ελλάδα και Τουρκία πιο κοντά

Δημήτρης Καιρίδης στο pagenews.gr: Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη για τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο, για την πιθανότητα να έρθουν πιο κοντά Ελλάδα και Τουρκία, για τις κινήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Αθήνας αν η γειτονική χώρα προχωρήσει σε έρευνες ανάμεσα στα 6 και 12 μίλια.

Σε μια πολύ δύσκολη μέρα αφού τα πάντα έχουν πάει φυσιολογικά πίσω λόγω του ισχυρού σεισμού στη Σάμο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης μίλησε στην εκπομπή του pagenews.gr «Opinion Leader» και στον Δημήτρη Τάκη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Από τον σεισμό στα βορειοδυτικά της Σάμου που κόστισε τη ζωή σε δύο παιδιά και προξένησε μεγάλες καταστροφές στο νησί, αλλά και νεκρούς και πολλούς τραυματίες στη γειτονική Τουρκία, μέχρι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις κινήσεις που κάνει η Άγκυρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Δημήτρης Τάκης ρώτησε τον κ. Καιρίδη αν μπορεί να επιστρέψει η «διπλωματία των σεισμών»:

«Θα ήταν ευχής έργον πραγματικά να επαναληφθεί το παράδειγμα του ’99. Τότε, οι διπλοί σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα φέραν τους λαούς των δύο χωρών πιο κοντά, με πρωτοβουλία κατ’ αρχάς του τότε Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, του Γιώργου Παπανδρέου. Νομίζω ότι θα ήταν μια ευκαιρία, όχι για την πλήρη και διαρκή εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών γιατί οι διαφορές που μας χωρίζουν είναι μεγάλες, αλλά για να φύγουμε από αυτή την υπερένταση, κυρίως εξαιτίας των εκπροσώπων του τουρκικού καθεστώτος τους τελευταίους μήνες, κάτι πρωτόγνωρο, που δεν είχαμε δει σε τέτοια ένταση και διάρκεια τις προηγούμενες δεκαετίες.

Στη συνέχεια, ο κ. Καιρίδης επισήμανε: «Το Αιγαίο μπορεί και πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, και όχι αυτών των απαράδεκτων γεωστρατηγικών ανταγωνισμών και της παραβατικότητας που έχουμε δει από την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Για τη φημολογούμενη αγορά τρίτου πλοίου από την Τουρκία και τις νέες κινήσεις της Άγκυρας:

«Το γεωτρύπανο να το ξεκαθαρίσουμε είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση. Μας το λένε όλοι οι ειδικοί του Διεθνούς Δικαίου ότι είναι διαφορετικής τάξης μεγέθους οι έρευνες οι σεισμογραφικές, και άλλο το γεωτρύπανο που αλλάζει τον βυθό της υφαλοκρηπίδας. Άρα, θα πρόκειται για μια περαιτέρω κλιμάκωση. Οι Τούρκοι επιμένουν στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο ξεκάθαρα σημαίνει ανάφλεξη. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία. Αυτό έχει να κάνει με μια σειρά από πράγματα που δεν έχουν προσεχθεί όλα με την ίδια βαρύτητα στην πατρίδα μας. Ένα εξ αυτών έχει να κάνει με την επιστροφή των ακραίων εθνικιστών, κεμαλιστών αξιωματικών, ιδίως του Ναυτικού που είχαν πρωτομιλήσει για τη «Γαλάζια Πατρίδα» τη δεκαετία του ’90. Αυτοί είχαν περιθωριοποιηθεί μετά τη δεκαετία του ’90, αλλά επανήλθαν δριμύτεροι μετά το 2016 και την αποπομπή των γκιουλενιστών. Μάλιστα, επανήλθαν με ιδιαίτερη εκδικητικότητα, να εφαρμόσουν αυτά που δεν είχαν καταφέρει τότε, τώρα.

Αν το γεωτρύπανο, βρεθεί μεταξύ 6 και 12 μιλίων, εκεί τι οφείλει να κάνει η ελληνική πλευρά:

«Οφείλουμε να κινηθούμε και στα δύο επίπεδα: και στο επίπεδο της διπλωματικής καταγγελίας, ώστε το άδικο να μην παράγει δίκιο. Στο βαθμό που το καταγγέλλεις με έντονο τρόπο, τότε η παραβατικότητα, δεν νομιμοποιείται. Με αποκορύφωμα, μια ενδεχόμενη προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και σε επιχειρησιακό επίπεδο, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, θα πρέπει πρέπει να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τώρα, για βύθιση είναι κάτι που εύκολα λέγεται από πολλούς και εύκολα και γίνεται σας λέω εγώ σε επιχειρησιακό επίπεδο. Όμως, θα πρέπει να συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι, ώστε η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας και η πίεση που διαρκώς αυξάνεται προς την Τουρκία να μην καμφθεί, να μην τρωθεί. Αυτή είναι η έγνοια μας, διότι βλέπετε ότι το μέτωπο των ελληνοτουρκικών διαρκώς δυναμώνει».

Για το τι γίνεται με την οικονομία της Τουρκίας και αν ισχύουν όσα ακούγονται για κατάρρευση:

«Η Τουρκία διέπεται μια μεγάλη οικονομική κρίση, κάπως ανάλογη με τη δική μας του 2010. Βεβαίως, έχει κάποια όπλα στη φαρέτρα μας που εμείς δεν είχαμε το 2010, όπως για παράδειγμα την υποτίμηση. Η υποτίμηση της λίρας έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, θα πλησιάσει το 50% μέσα στο 2020 έναντι του δολαρίου. Ο Ερντογάν έχει καταφέρει να ρίξει το φταίξιμο αλλού. Όμως, αν κάτι του κάνει κακό, είναι η οικονομία. Γιατί στο τέλος, ότι προπαγάνδα και να χρησιμοποιήσεις, αν ο άλλος δεν έχει χρήματα στην τσέπη του υποφέρει και οργίζεται. Όμως, έχει καταφέρει να περάσει ένα αφήγημα, χάρη και στην ανικανότητα της αντιπολίτευσης, ότι εδώ βαλλόμαστε από τη Δύση που θέλουν το κακό της Τουρκίας. Κουμπώνει αυτό και με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 που, λέει ο Ερντογάν, ότι προσπάθησαν να με ανατρέψουν οι Αμερικάνοι, η CIA, ο Μπάιντεν τότε αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης τότε».

Στη συνέχεια ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι τα Μέσα Ενημέρωσης είναι σχεδόν στο 95% ελεγχόμενα από τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να «σπάσει» το 30% και ανέλυσε ποια είναι τα τμήματά της. Στο τέλος της συνέντευξής του ο Δημήτρης Καιρίδης μίλησε και για τις αμερικάνικες εκλογές όπου εκτίμησε ότι θα εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί και τη Γερουσία.