Πολιτική

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για σεισμούς: Στηρίζουμε τη συνεργασία Δένδια – Τσαβούσογλου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για σεισμούς: Στηρίζουμε τη συνεργασία Δένδια – Τσαβούσογλου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για σεισμούς: «Οι προσευχές μας βρίσκονται στον τουρκικό και ελληνικό λαό μετά τον σημερινό σεισμό», ανέφερε σε tweet του ο σύμβουλος ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν.

Τα συλλυπητήρια τους στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό μετά τον θανατηφόρο σεισμό στο Ανατολικό Αιγαίο, εξέφρασαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, δηλώνοντας την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν Ελλάδα και Τουρκία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και τις ζημιές που προκλήθηκαν στη Σμύρνη, τη Σάμο και τη Χίο από τον σεισμό στο Αιγαίο. Μας αναπτερώνει και στηρίζουμε τη συνεργασία μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια αυτού του τραγικού γεγονότος» ανέφερε σε tweet της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Οι προσευχές μας βρίσκονται στον τουρκικό και ελληνικό λαό μετά τον σημερινό σεισμό. Είναι εξαιρετικό να βλέπουμε και τις δύο χώρες να βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους για να βοηθήσουν η μία την άλλη σε μια στιγμή ανάγκης. Οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να βοηθήσουν», ανέφερε σε tweet του ο σύμβουλος ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του σεισμού σε Ελλάδα και Τουρκία.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν το απόγευμα της Παρασκευής και το «Ευχαριστώ» του Τούρκου προέδρου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, με μήνυμά του στο Twitter, ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα συλλυπητήρια που του εξέφρασε τηλεφωνικά για τα θύματα στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου.

Στην ανάρτησή του στο Twitter o Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν αναφέρει: «Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην Ελλάδα εκ μέρους μου και εκ μέρους του τουρκικού λαού. Η Τουρκία, επίσης, είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να γιατρέψει τις πληγές της. Το γεγονός ότι δύο γείτονες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς έχει μεγαλύτερη αξία από πολλά πράγματα στη ζωή».

Δείτε την ανάρτηση Ερντογάν

Συγκλονιστικές είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βγάλουν τους εγκλωβισμένους κάτω από τα χαλάσματα στην Τουρκία. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη γειτονική χώρα, 12 είναι οι νεκροί και πάνω από 520 οι τραυματίες. Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται σε περίπου 17 κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών της Τουρκίας (AFAD), 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ο ένας από αυτούς από πνιγμό, και 522 έχουν τραυματιστεί. Στη Σμύρνη μεταβαίνει και ομάδα 150 ατόμων με 21 οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, για να λάβει μέρος στις έρευνες εντοπισμού και διάσωσης. Ήδη, πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Twitter

Δείτε ρεπορτάζ από ελληνικά κανάλια για την τραγωδία στην Τουρκία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments