Διεθνή

Μπάιντεν για σεισμούς: Οι προσευχές μου στην Ελλάδα και την Τουρκία

Μπάιντεν για σεισμούς: Οι προσευχές μου στην Ελλάδα και την Τουρκία
Μπάιντεν για σεισμούς: «Η Τζιλ κι εγώ στέλνουμε τις προσευχές μας στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά τον σημερινό σεισμό», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Ελλάδα και την Τουρκία για τον σεισμό στο Ανατολικό Αιγαίο που σκότωσε τουλάχιστον 19 άτομα και στις δύο χώρες και τραυματίστηκε εκατοντάδες ακόμη.

«Η Τζιλ κι εγώ στέλνουμε τις προσευχές μας στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά τον σημερινό σεισμό», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter, αναφερόμενος στη σύζυγό του. «Είμαστε ευγνώμονες στους γενναίους διασώστες που σώζουν άλλους και στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας που αφήνουν στην άκρη τις διαφορές τους για να στηρίξουν η μία την άλλη», τόνισε ο Μπάιντεν.

Καμία αναφορά από τον Τραμπ

Ο αντίπαλός του στις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης, πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αναφερθεί δημοσίως στον θανατηφόρο σεισμό.

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους δηλώνοντας την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν Ελλάδα και Τουρκία.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν το απόγευμα της Παρασκευής και το «Ευχαριστώ» του Τούρκου προέδρου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, με μήνυμά του στο Twitter, ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα συλλυπητήρια που του εξέφρασε τηλεφωνικά για τα θύματα στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου.

Στην ανάρτησή του στο Twitter o Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν αναφέρει: «Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην Ελλάδα εκ μέρους μου και εκ μέρους του τουρκικού λαού. Η Τουρκία, επίσης, είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να γιατρέψει τις πληγές της. Το γεγονός ότι δύο γείτονες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς έχει μεγαλύτερη αξία από πολλά πράγματα στη ζωή».

Δείτε την ανάρτηση Ερντογάν

Συγκλονιστικές είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βγάλουν τους εγκλωβισμένους κάτω από τα χαλάσματα στην Τουρκία. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη γειτονική χώρα, 12 είναι οι νεκροί και πάνω από 520 οι τραυματίες. Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται σε περίπου 17 κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών της Τουρκίας (AFAD), 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ο ένας από αυτούς από πνιγμό, και 522 έχουν τραυματιστεί. Στη Σμύρνη μεταβαίνει και ομάδα 150 ατόμων με 21 οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, για να λάβει μέρος στις έρευνες εντοπισμού και διάσωσης. Ήδη, πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Twitter

Δείτε ρεπορτάζ από ελληνικά κανάλια για την τραγωδία στην Τουρκία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments