ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Γιάννης Μπαλάφας
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Μπαλάφας στο pagenews.gr: Χρειάζεται επίταξη των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών

Γιάννης Μπαλάφας στο pagenews.gr: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα που δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή, για τα κυβερνητικά λάθη, καθώς και για την ανάγκη να επιταχθούν οι ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών.

Στην εκπομπή του pagenews.gr «Opinion Leader» και στον Δημήτρη Τάκη μίλησε ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτής, Γιάννης Μπαλάφας για τον μεγάλο σεισμό στη Σάμο, για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, για τα κυβερνητικά λάθη, για το πώς κάνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρότεινε να επιταχθούν οι ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

Δείτε αναλυτικά τι είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

Για τον σεισμό στη Σάμο και την κοινωνική συνοχή:

«Η χώρα μας περνάει μια τριπλή κρίση: κορωνοϊού, οικονομική και κρίση στις σχέσεις μας με τη γείτονά μας Τουρκία, το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής, της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και της ενότητας του λαού πρέπει να είναι κάτι που θα το φροντίζουμε σαν κόρη οφθαλμού. Γι’α αυτό επιτρέψτε μου να πω μια “κακία”, δεν χρειάζονται από κανένα κινήσεις που να δημιουργού πρόσθετα προβλήματα. Δηλαδή με όλον αυτό τον χαμό που γίνεται, χρειάζεται να φέρουμε τώρα και νομοσχέδιο για να αυξήσουμε τις υπερωρίες και να μην τις πληρώνουμε; Γίνεται μια επίκληση που μερικές φορές φαντάζει δυστυχώς υποκριτική από τον κ. Μητσοτάκη να πάμε όλοι μαζί, εγώ ερωτώ και ερωτώ καλοπροαίρετα: Χρειάζεται νομοσχέδιο αντεργατικό τώρα για να μην πληρώνονται οι υπερωρίες στον κόσμο, για να μπορεί να δουλέψει έως και 10 με 12 ώρες χωρίς να πληρωθεί γιατί αργότερα θα του μειώσει το ωράριο;

Όλοι πρέπει να είμαστε με την κοινωνική συνοχή. Η αγάπη μου και η συμπαράστασή μου, η έγνοια μας μας τη Σάμο, γιατί και εγώ έχω γεννηθεί σε μια άλλη σεισμόπληκτη περιοχή, στα δυτικά, στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς και έχω γνωρίσει σεισμό μεγάλο παλιότερα. Όπως επίσης η έγνοια μας είναι και στην απέναντι πλευρά, στη Σμύρνη. Βεβαίως, έχει ξαναγίνει και παλιότερα η συμπαράσταση της μιας χώρας στην άλλη με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και οποιουδήποτε άλλου τύπου βοήθειας».

Για την πανδημία του κορωνοϊού και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση:

«Στην πρώτη φάση της πανδημίας, στο δίμηνο της καραντίνας, όλο το δικό μας κόμμα και ο αρμόδιος τομεάρχης, ο Ανδρέας Ξανθός είχαμε εκφράσει την απόλυτη κατανόηση των δυσκολιών του έργου των επιστημόνων. Θυμάμαι πολλές τοποθετήσεις του τομεάρχη μας για τον ίδιο τον κ. Τσιόδρα. Ο Ξανθός εκφράζει με πετυχημένο τρόπο αυτό που είμαστε. Είναι οι αξίες μας. Δεν θέλω να υποτιμήσω τις αξίες κανενός. Έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση την ανθρώπινη ζωή. Στο όνομα της ανθρώπινης ζωής και στους κινδύνους που υπάρχουν για αυτή, πάμε στην μπάντα άλλες διαφορές, μια σπέκουλα και -μακριά από μας- μια αντιπολίτευση την οποία την είχαμε υποστεί όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση. Εμείς δεν κάναμε τέτοια αντιπολίτευση και δεν πρόκειται να κάνουμε. Όταν, όμως, σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα βλέπεις συνεχόμενα λάθη, μερικές φορές διερωτώμαι: καλά δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι;

Τότε είσαι υποχρεωμένος να πεις μερικά πράγματα. Δεν βλέπουνε την κατάσταση στα Μέσα Μεταφοράς, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής; Ότι είναι επικίνδυνες αυτές οι καταστάσεις του συνωστισμού. Έβλεπα να σπρώχνονται οι άνθρωποι σε κάποιο τρόλεϊ για να μπούνε μέσα. Ένας κορυφαίος υπουργός και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λέει: τι να τα κάνουμε τα τρόλεϊ τα επιπλέον, να τα βγάλουμε βόλτα στο Σύνταγμα; Ή αν βάλουμε τρόλεϊ επιπλέον, θα κόψουμε τις συντάξεις. Αυτά δεν συνάδουν με μια σοβαρή αντιμετώπιση των ζητημάτων.

Ένα άλλο ζήτημα. Φυσικά δεν έχεις μηχανή να κόβεις χρήμα, αλλά αντί να δώσει τα 2 εκατομμύρια σε κανάλια που έχουν πάρει κι άλλα χρήματα, δεν μποορούσε να τα δώσει λίγο να ενισχύσει τον στόλο των οχημάτων δημόσιας χρήσης; Θα μπορούσα να πω και για τα σχολεία, για τα τεστ στα γηροκομεία».

Για το αν υπάρχουν θετικά στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

«Εγώ δεν μηδενίζω τίποτα. Βλέπω, όμως, σε κορυφαία ζητήματα αντιμετώπισης της πανδημίας μερικές φορές ακατανόητες ή αν τις κατανοήσεις θα βγάλεις πολύ αρνητικά συμπεράσματα, τοποθετήσεις. Σας είπα δύο τραβηγμένα παραδείγματα. Ή κάτι άλλο. Όταν οι καταστάσεις είναι “πολεμικές” και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνταχθεί με τον δημόσιο. Δεν πρέπει να υπάρχει ζήτημα σε αυτό. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο στις ενέργειες στα σχολεία; Αν υπήρχε αιφνιδιασμός, θα μπορούσα να δεχθώ πολλές από τις ενέργειες των κυβερνώντων. Δεν υπήρξε αιφνιδιασμός. Ήδη, από τις 19 Αυγούστου του παρόντος έτους, ο κ. Μητσοτάκης είπε στο CNN επί λέξει: Περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων διότι ανοίξαμε την οικονομία και τον τουρισμό. Εγώ λέω καλώς την ανοίξαμε, αλλά την ανοίξαμε με λανθασμένο τρόπο. Αλλά αφού περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων, τι έκανες σε έξι μηνες;

Όταν κάνεις μια πρόβλεψη, μια προετοιμασία του αύριο και αν έχεις από ό, τι φαίνεται και διιστάμενες απόψεις, τότε παίρνεις υπόψιν σου τη δυσμενέστερη προοπτική. Ακόμα και στην πολιτική. Δεν έκαναν αυτό. Πήγανε με το “βλέποντας και κάνοντας”».

Για την εξέλιξη της πανδημίας που χειροτερεύει και πόσο έτοιμο είναι το πολιτικό σύστημα να το αντιμετωπίσει από κοινού αυτό:

«Απόλυτος κανείς σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να είναι. Ούτε οι λοιμωξιολόγοι. Ευχόμαστε φυσικά να πάνε όλα καλά, αλλά σε χειμώνα πάμε. Το προηγούμενο δίμηνο της καραντίνας ήταν τέλη Μαρτίου. Βγαίναμε από τον χειμώνα. Ήταν άνοιξη προς καλοκαίρι. Οι προβλέψεις των περισσότερων επιστημόνων, δυστυχώς, δεν είναι ενθαρρυντικές. Άρα, ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα. Πόσο έτοιμο είναι το υγειονομικό μας σύστημα να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Το ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας, οι ΜΕΘ; Πριν από τρεις μήνες, ο κ. Κοντοζαμάνης έλεγε ότι στην Αττική έχει καλυφθεί το 58% των ΜΕΘ για περιστατικά Covid. Με τα τωρινά δεδομένα των διασωληνωμένων, αυτό τώρα πρέπει να είναι πάνω από 60% με 65%. Είναι επίφοβα τα πράγματα. Για αυτό λέω, αν και δεν μου αρέσει η λέξη γιατί παραπέμπει σε κάτι στρατιωτικό: Επίταξη των ΜΕΘ και των αντίστοιχων κλινών του ιδιωτικού τομέα. Όλοι να βάλουν πλάτη.

Ή για να δεχθώ το οικονομικό θέμα. Γιατί δεν μπορούσε να κάνει μία επίκληση στον πατριωτισμό των υπευθύνων των εφημερίδων ή των 6 μεγάλων καναλιών στην προκειμένη περίπτωση και να τους πει: έχετε υποχρεώση, αλλά εγώ δεν σας το λέω επειδή είστε πατριώτες, επειδή είμαστε Έλληνες και περνάμε μια δύσκολη φάση. Δώστε τα διαφημιστικά σποτ δωρεάν. Πιστεύετε ότι θα υπήρχε έστω και ένας από τους που θα έλεγε όχι; Εγώ δεν το πιστεύω. Δυστυχώς, εκεί όμως έχουμε ένα αλισβερίσι, ένα πάρε δώσε που δεν τιμά ούτε τη μία πλευρά ούτε την άλλη».

Για την τοποθέτηση του Νίκου Παππά για τον Σωτήρη Τσιόδρα:

«Η εκτίμησή μας σε όλη την ομάδ ατων λοιμωξιολόγων, και επομένως και στον κ. Τσιόδρα, είναι σημαντική. Δεν χωρά αμφιβολία σε αυτό. Εμείς κι από ιδεολογία, είμαστε με τον ορθό λόγο και την επιστήμη. Δεν είμαστε ούτε με τις μεταφυσικές ούτε με τις υπαρξιακές ανησυχίες, ούτε με την προκατάληψη και τη δεισιδαιμονία. Επομένως, ακούμε πάρα πολύ προσεχτικά τους λοιμωξιολόγους. Όμως, κάποιες φορές γίνονται κάποια λάθη. Δεν υπήρχε λόγος να γίνει αναφορά από εκ των κορυφαίων από αυτούς για το ζήτημα των λεωφορείων κι αν μπορούν να υπάρξουν περισσότερα λεωφορεία. Ήταν άλλου παππά Ευαγγέλιο, ήταν άλλη αρμοδιότητα. Και έγινε μια κριτική. Η κριτική από τη μεριά μας γίνεται καλοπροαίρετα, ιδιαίτερα προς αυτή την πλευρά».