Πολιτική

Σεισμός Σάμος: Στο νησί πηγαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σεισμός Σάμος: Στο νησί πηγαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σεισμός Σάμος: Μετά το διάγγελμα για την πανδημία του κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Σάμο, που μετράει τις πληγές της.

Μετά το διάγγελμα για τον κορωνοϊό που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Σάμο προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, όπως ανέφερε το ΣΚΑΪ. Η κατάσταση στο νησί είναι πολύ άσχημη, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται μέχρι αυτήν την ώρα, και εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν την νύχτα έξω από τα σπίτια τους.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει πάνω από 60 μετασεισμούς μετά την κύρια σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου. Μετασεισμός της τάξης των 4,2 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 3:40 τα ξημερώματα του Σαββάτου στον ίδιο περίπου χώρο με τον κύριο σεισμό. Όπως είναι απόλυτα λογικό, οι κάτοικοι του νησιού ανησυχούν. Ελάχιστοι κοιμήθηκαν στα σπίτια τους, ενώ θυμίζουμε ότι έχουν πέσει κτίρια σε Βαθύ και Καρλόβασι.

Όλο το νησί θρηνεί τον Άρη και την Κλαίρη, τα δύο παιδιά που χάθηκαν γυρνώντας από το σχολείο τους, όταν τους καταπλάκωσε τοίχος. Δύο τραυματίες, ένας 14χρονος και μία 63χρονη μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με πτήση C-130, ενώ υπάρχουν κι άλλοι τραυματίες. Κάποιοι από τους οποίους είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται στο νησί.

Σημαντικές φαίνεται να είναι οι ζημιές στο λιμάνι στο Βαθύ της Σάμου από την ισχυρή σεισμική δόνηση, όπως φαίνεται και από τις πρώτες εικόνες που κατέγραψαν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ωστόσο παρά τις ζημιές το λιμάνι παραμένει λειτουργικό. Το κλιμάκιο που έχει ήδη μεταβεί από χθες  για ελέγχους στο νησί αριθμεί 10 μηχανικούς. Σήμερα με ειδική πτήση θα μεταβούν στη Σάμο ακόμη 45 μηχανικοί του Υπουργείου, ώστε να γίνουν έλεγχοι στις υποδομές, τα λιμάνια και τα σχολεία.

Τι αναφέρει ο Κώστας Παπαζάχος για τη μετασεισμική ακολουθία

Ανησυχεί ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος για τη μετασεισμική ακολουθία από τον κύριο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε χθες την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο καθηγητής τη χαρακτηρίζει «ήσυχη» για έναν τέτοιο σεισμό παρόλο που έχει δώσει πάνω από 60 μετασεισμούς. Το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκε μετασεισμός της τάξης των 4,7 Ρίχτερ, ενώ άλλοι δύο έχουν ξεπεράσει τα 4 Ρίχτερ.

Όπως τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open TV «δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασαν τα χειρότερα. Ηταν ο κύριος σεισμός, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί ούτε στιγμή η ψευδαίσθηση ότι τελείωσε και να είναι χαλαρή η επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ υποτονική μετασεισμική ακολουθία, και είχαμε ένα αδικαιολόγητα ήσυχο βράδυ ύστερα από έναν σεισμό 7 Ρίχτερ…».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments