Διεθνή

Πολωνία διαδηλώσεις: Δεκάδες χιλιάδες κατεβαίνουν στον δρόμο ενάντια στην απαγόρευση των εκτρώσεων

Πολωνία διαδηλώσεις: Δεκάδες χιλιάδες κατεβαίνουν στον δρόμο ενάντια στην απαγόρευση των εκτρώσεων
Πολωνία διαδηλώσεις: Η Βαρσοβία πλημμυρίζει από διαδηλωτές που αρνούνται να αποδεχτούν την απαγόρευση των εκτρώσεων. Οι διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των γυναικών παίρνουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα και προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Για 8η ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Πολωνία με δεκάδες χιλιάδες να κατεβαίνουν στους δρόμους της Βααρσοβίας ενάντια στην απαγόρευση των εκτρώσεων. Η κυβέρνηση της χώρας έχει αποπειραθεί αρκετές φορές να απαγορεύσει το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και τώρα και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στάθηκε στο πλευρό του κυβερνόντος κόμματος.

«Διαδήλωση στη Βαρσοβία» κατά της συστηματοποίησης της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις στην Πολωνία

Οι κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Πολωνίας πυροδότησε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας στις 22 Οκτωβρίου που αποφάσισε ότι οι νόμοι που επιτρέπουν την άμβλωση λόγω εμβρυϊκών ελαττωμάτων είναι αντισυνταγματικοί. Επεξηγώντας την ετυμηγορία του, το δικαστήριο είπε ότι η ανθρώπινη ζωή είχε αξία σε κάθε φάση ανάπτυξης, και ως εκ τούτου πρέπει να προστατεύεται από το νόμο.

Μέχρι σήμερα η άμβλωση επιτρεπόταν σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του παιδιού, όταν κινδυνεύει η υγεία της γυναίκας ή ακόμη όταν η γυναίκα μένει έγκυος λόγω βιασμού. Οι δυσπλασίες είναι σήμερα η πιο συχνή αιτία για τις χιλιάδες νόμιμες αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Πολωνία. Κατά συνέπεια, η απόφαση των δικαστών ισοδυναμεί με ουσιαστική απαγόρευση.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές να εκφράζουν καθημερινά την αντίθεσή τους στην απόφαση που επιβάλλει απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για την πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, το 59% των πολιτών διαφωνούν με την απόφαση.

Ωστόσο, η απάντηση του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι η απόφαση δεν μπορεί να ανατραπεί. Ο Jaroslaw Kaczynski, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος θεωρείται ωστόσο ότι είναι αυτός που κινεί τα νήματα, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι μια προσπάθεια να «καταστραφεί» η Πολωνία, ενώ προέτρεψε τους ανθρώπους να «υπερασπιστούν» το έθνος καθώς και την Καθολική Εκκλησία.

Αντικυβερνητικό χαρακτήρα έχουν πάρει πλέον οι διαδηλώσεις ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο επικροτεί την απόφαση του Δικαστηρίου, έχοντας κάνει γνωστές επανειλημμένα τις συντηρητικές της θέσεις για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν ζητήματα φύλου, μετανάστευσης και ριζοσπαστισμού.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 66% των Πολωνών είναι αντίθετοι στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ το 69% επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις αμβλώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments