Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε ξεκινά ο 4ος και 5ος κύκλος

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε ξεκινά ο 4ος και 5ος κύκλος
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα παραπάνω ποσά που θα δοθούν Νοέμβριο και Δεκέμβριο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σαν το βασικό μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας χαρακτηρίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών την Επιστρεπτέα Προκαταβολη, που ενισχύεται με τους κύκλους 4 και 5 για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντίστοιχα. Για τους δύο αυτούς κύκλους το 50% των ποσών είναι μη επιστρεπτέο.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου επιχειρήσεων Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Και στις 2 καινούριες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Παράλληλα, η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (με τα σημερινά δεδομένα, το επιπρόσθετο κόστος ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους) έχει ως εξής:

Μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής 4» θα διατεθούν 900 εκατ. ευρώ και μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5» επιπλέον 750 εκατ. ευρώ.

  • Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
  • Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.
  • Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.
  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
  • Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
  • Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.
  • Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.
  • Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Όπως δε επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα επανάληψης και άλλες φορές των συγκεκριμένων μέτρων, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε εννέα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων και την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών μετά τα νέα μέτρα για την πανδημία και τον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments