Ελλάδα

Νέος σεισμός στη Σάμο

Νέος σεισμός στη Σάμο
Σεισμός Σάμος: Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο της Σάμου.

Ασθενής σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ κοντά στη Σάμο σημειώθηκε στις 13:58 το μεσημέρι της Δευτέρας (2 Νοεμβρίου) και όπως ανακοίνωσε, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 17 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Σάμου.

«Ως ένα βαθμό, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη κι αν εκδηλωθεί μία σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 5 έως και 5,5 Ρίχτερ, δεν θα έχει καμία επίπτωση στον δομημένο ιστό, δεδομένου ότι η περιοχή άντεξε έναν σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο».

Τα παραπάνω δήλωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Σάμο.

Επίσης, ο κος Λέκκας υποστήριξε πως «η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρόσυρτη και θα διαρκέσει τις επόμενες εβδομάδες, μήνες ακόμη και χρόνο. Μπορούν να εκδηλωθούν σεισμοί στον χρόνο, αν και μικρότεροι». Ο καθηγητής συνέστησε στους κατοίκους να τηρούν όλες τις βασικές οδηγίες προστασίας, να αποφεύγουν τα παλιά κτίρια και να μην κάθονται στις προσόψεις αυτών, τις απότομες πλαγιές και να μην πηγαίνουν στη θάλασσα την ώρα που εκδηλώνεται τσουνάμι.

Ο κος Λέκκας αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στον αντισεισμικό κανονισμό στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «είναι προϊόν των Ελλήνων επιστημόνων, από τους καλύτερους στον κόσμο», ένας κανονισμός που «πραγματικά προστατεύει τον Έλληνα πολίτη».

Στους 76 οι νεκροί στην Τουρκία

Ο ακόμα προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του σεισμού 6,7 βαθών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30 Οκτωβρίου) στο Αιγαίο στην επαρχία της Σμύρνης (Ιζμίρ) της Τουρκίας έφθασε σήμερα Δευτέρα το πρωί τους 76 νεκρούς, όπως ενημέρωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD).

Πέρα από τους 76 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 962 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι 219 «παραμένουν στα νοσοκομεία» όπου εισήχθησαν, ενώ 743 έλαβαν εξιτήρια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κατά τον Τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, ο σεισμός κατέστρεψε ολοσχερώς ή προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές σε περίπου σαράντα κτίρια. Άλλα περίπου χίλια υπέστησαν λιγότερο εκτεταμένες ζημιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments