Ελλάδα

Σεισμός Σάμος: Ακατάλληλα τουλάχιστον τα 300 σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές

Σεισμός Σάμος: Ακατάλληλα τουλάχιστον τα 300 σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές
Σεισμός Σάμος: Μεγάλες καταστροφές αφήνει πίσω του ο Εγκέλαδος καθώς από τα σπίτια που έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον τα 300 είναι μη κατοικήσιμα.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε υποδομές και κατοικίες στη Σάμο μετά τον σεισμό. Μέχρι χθες τα κλιμάκια των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών έκαναν ελέγχους σε 414 σπίτια, από τα οποία τα 300 βρέθηκαν μη κατοικήσιμα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να μεγαλώσει τις επόμενες μέρες με τους επιπλέον ελέγχους που θα διενεργηθούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από τους 57 μηχανικούς συνεχίζονται και σήμερα σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια της Σάμου. Οι μηχανικοί κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, ναούς), αλλά και τα λιμάνια του νησιού.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας (1η Νοεμβρίου 2020) είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 490 κτίρια σε όλο το νησί. Τα 414 κτίρια αφορούν κατοικίες στο Βαθύ, το Καρλόβασι, τη Χώρα, το Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο και αλλού, εκ των οποίων οι 300 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες.

  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 15 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 8.
  • Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί 21 από τα 35.
  • Οσον αφορά τα σχολεία, έχουν γίνει έλεγχοι σε 44 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων οι 11 έχουν κριθεί ακατάλληλες.

Συγκεκριμένα 5 ακατάλληλα βρίσκονται στο Βαθύ και Άνω Βαθύ και 6 ακατάλληλα στη Χώρα, στο Πυθαγόρειο και στο Καρλόβασι.

Από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 960 άνθρωποι ενώ 79 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στην Σμύρνη ακόμα μετράνε τις πληγές τους

Αχτίδα αισιοδοξίας κάτω από τα χαλάσματα στη Σμύρνη. Ένα τρίχρονο κορίτσι διασώθηκε από τα ερείπια σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, σχεδόν τρεις ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στο Αιγαίο. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων συνεχίζονται και σήμερα στην Τουρκία.\

Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 79 πολίτες και περισσότεροι από 960 έχουν τραυματιστεί.

Εικόνες από τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν το κορίτσι, την Ελίφ Περινσέκ, να την βγάζουν από τα ερείπια οι διασώστες και να τη μεταφέρουν με φορείο σε ασθενοφόρο, 65 ώρες μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου. Οι δύο αδελφές της Ελίφ και ο ένας της αδελφός είχαν σωθεί μαζί με τη μητέρα τους το Σάββατο, όμως αργότερα ένα από τα παιδιά υπέκυψε στα τραύματά του. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας νοσηλεύονται. Τα Μέσα της γειτονικής χώρας αναφέρουν πως πρόκειται για το 106 άτομο που διασώζεται ζωντανό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments