Ελλάδα

Σεισμός Σάμος: Συγκινητικό σκίτσο για τα αδικοχαμένα παιδιά

Σεισμός Σάμος: Συγκινητικό σκίτσο για τα αδικοχαμένα παιδιά
Σεισμός Σάμος: Ένα συγκινητικό σκίτσο αφιέρωσε στους κατοίκους του νησιού ο σκιτσογράφος Χρήστος Παπανίκος.

Η τραγωδία στην Σάμο έχει συγκινήσει όλη την χώρα. Ο σκιτσογράφος Χρήστος Παπανίκος αφιέρωσε ένα σκίτσο στους κατοίκους της Σάμου που δοκιμάζονται. Το σκίτσο αποτυπώνει την εικόνα του νησιού την επόμενη μέρα και μαρτυρά τον αγώνα των κατοίκων να επανέλθουν στην καθημερινότητα.

Πιο συγκεκριμένα ο Παπανίκος δείχνει τις σοβαρές φθορές που υπέστη ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, ένας από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια. Αυτό όμως που συγκλονίζει είναι η μορφή των δύο παιδιών, του Άρη και της Κλαίρης, που πέθαναν κατά τη διάρκεια του σεισμού όταν κατέρρευσε τοίχος σπιτιού. Το μήνυμα «Κουράγιο Σάμο» συνοδεύει το σκίτσο.

Δείτε το σκίτσο

Μετασεισμοί συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το νησί ενώ οι καταγραφές των ζημιών είναι αποκαρδιωτικές

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε υποδομές και κατοικίες στη Σάμο μετά τον σεισμό. Μέχρι χθες τα κλιμάκια των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών έκαναν ελέγχους σε 414 σπίτια, από τα οποία τα 300 βρέθηκαν μη κατοικήσιμα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να μεγαλώσει τις επόμενες μέρες με τους επιπλέον ελέγχους που θα διενεργηθούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από τους 57 μηχανικούς συνεχίζονται και σήμερα σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια της Σάμου. Οι μηχανικοί κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, ναούς), αλλά και τα λιμάνια του νησιού.

Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας (1η Νοεμβρίου 2020) είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 490 κτίρια σε όλο το νησί. Τα 414 κτίρια αφορούν κατοικίες στο Βαθύ, το Καρλόβασι, τη Χώρα, το Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο και αλλού, εκ των οποίων οι 300 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες.

  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 15 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 8.Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί 21 από τα 35.
  • Οσον αφορά τα σχολεία, έχουν γίνει έλεγχοι σε 44 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων οι 11 έχουν κριθεί ακατάλληλες.
  • Συγκεκριμένα 5 ακατάλληλα βρίσκονται στο Βαθύ και Άνω Βαθύ και 6 ακατάλληλα στη Χώρα, στο Πυθαγόρειο και στο Καρλόβασι.

Από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 960 άνθρωποι ενώ 79 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments