Ελλάδα

Κορωνοϊός: Οι Έλληνες επιστήμονες είναι ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Οι Έλληνες επιστήμονες είναι ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση
Κορωνοϊός: Δεύτεροι στον κόσμο οι Έλληνες επιστήμονες στον βαθμό ικανοποίησης επειδή η κυβέρνηση έλαβε υπόψη τις συμβουλές τους για την αντιμετώπιση του α' κύματος.

Οι Έλληνες επιστήμονες είναι δεύτεροι στον κόσμο -μετά τους Νεοζηλανδούς και πριν τους Κινέζους- όσον αφορά τα ποσοστά που δηλώνουν ότι οι κυβερνήσεις τους άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών σχετικά με την αντιμετώπιση του πρώτου πανδημικού κύματος της Covid-19. Αυτό προκύπτει από διεθνή δειγματοληπτική έρευνα, που πραγματοποίησε ο οργανισμός επιστημονικών εκδόσεων Frontiers σε περισσότερους από 25.000 επιστήμονες 152 χωρών, μεταξύ των οποίων οι 126 προέρχονταν από την Ελλάδα. Η έρευνα αφορούσε την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου φέτος, με αιχμή τις αντιλήψεις των επιστημόνων σχετικά με τα επιστημονικά «αντανακλαστικά» των πολιτικά υπεύθυνων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο ερώτημα «συμφωνείτε ότι οι αρμόδιες Αρχές χάραξης πολιτικών έχουν λάβει υπόψη τους τις επιστημονικές συμβουλές» απάντησε θετικά το 77% των Ζεοζηλανδών επιστημόνων, το 76% των Ελλήνων και το 71% των Κινέζων, που αποτελούν την πρώτη τριάδα. Το 10% των Ελλήνων επιστημόνων του δείγματος απάντησε ότι διαφωνεί, ενώ το υπόλοιπο 14% ότι ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

Στο τέλος του καταλόγου -κάτι που δείχνει ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους κώφευσαν στις συμβουλές των ειδικών- βρίσκονται οι ΗΠΑ με μόλις 18% θετικών απαντήσεων (προφανώς έπαιξε ρόλο ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχανε ευκαιρία να λοιδορεί τους επιστήμονες της χώρας του), ενώ χαμηλά, επίσης, ήταν τα ποσοστά σε Χιλή (22%), Βραζιλία (23%) και Βρετανία (24%). Η ικανοποίηση των επιστημόνων στην Τουρκία για τον χειρισμό του πρώτου κύματος βρέθηκε στο 51% και στην Ιταλία στο 49%.

Το CureVac δημιουργεί αντισώματα

Κορυφώνεται η μεγάλη «κούρσα» για την παρασκευή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε προ ημερών την ελπίδα ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να είναι έτοιμο ακόμα και τον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή, ταχύτητα ανεβάζει η Pfizer που αναμένεται να έχει έτοιμο το εμβόλιό της νωρίτερα από την πρωτοπόρο -μέχρι στιγμής- ομάδα της Οξφόρδης και την AstraZeneca. Ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας ανέφερε ότι το εμβόλιο μπορεί να παραδοθεί ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θετικά είναι τα νέα σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και από τη Γερμανία. Η γερμανική CureVac ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού προκάλεσε ανοσολογική απόκριση σε ανθρώπους. Αυτή η εξέλιξη θέτει την CureVac σε πορεία για να αρχίσει φέτος μαζικά τεστ.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί πολύ από τα προσωρινά δεδομένα της Φάσης 1», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φραντς-Βέρνερ Χάας. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας χρησιμοποιεί την προσέγγιση του αποκαλούμενου αγγελιοφόρου RNA (mRNA), όπως και η Moderna και η BioNTech και ο εταίρος της, η Pfizer, αν και αυτοί άρχισαν μαζικά τεστ σε ανθρώπους στα τέλη Ιουλίου. Η CureVac ανακοίνωσε πως το πιθανό εμβόλιό της, γνωστό ως CVnCoV, είναι γενικά καλά ανεκτό και τα αποτελέσματα των δοκιμών στηρίζουν τα σχέδια της εταιρείας να αρχίσει πριν από το τέλος του χρόνου το τελικό στάδιο των δοκιμών με 30.000 συμμετέχοντες. Η CureVac -που υποστηρίζεται από τον γερμανό επενδυτή στη βιοτεχνολογία Ντίτμαρ Χοπ, το Ίδρυμα Γκέιτς και την GlaxoSmithKline- ανακοίνωσε πως εθελοντές ανέπτυξαν ένα επίπεδο αντισωμάτων ανάλογο με εκείνο που ανέπτυξαν άνθρωποι οι οποίοι ανέρρωσαν από σοβαρό κρούσμα Covid-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments