Πως Να

Βιταμίνη D: Πώς να καταλάβω αν έχω έλλειψη

Βιταμίνη D: Πώς να καταλάβω αν έχω έλλειψη
Βιταμίνη D: Η σημασία της για την υγεία μας έχει αναγνωριστεί ευρέως αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν βοηθά.

Η βιταμίνη D θεωρείται και η «βιταμίνη του ήλιου» επειδή, σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, δεν την παίρνουμε από τις τροφές, αλλά παράγεται από την έκθεση του οργανισμού στην ηλιακή ακτινοβολία.

Πρόκειται για μια απολύτως απαραίτητη βιταμίνη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού αλλά η έλλειψή της είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Όμως, αρκετός κόσμος δεν φαίνεται να το γνωρίζει, επειδή δεν είναι εύκολο να αναγνωρισθούν τα συμπτώματα. Για αυτό, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν προκαλούνται από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ή κάτι άλλο. Οι ειδικοί αναφέρουν πως η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι περίπου 400-800 IU, αλλά πολλοί επαγγελματίες υγείας λένε ότι πρέπει να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες.

Ποια είναι όμως, τα σημάδια που πιθανόν συνδέονται με έλλειψη βιταμίνης D;

Ασθενείς συχνά

Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της βιταμίνης D είναι να διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό, προκειμένου να είναι σε θέση να μην μολύνεται από ιούς και βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Αν λοιπόν, αρρωσταίνεις συχνά, ειδικά με κρυολογήματα ή γρίπη, μπορεί να φταίνε τα χαμηλά επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης. Αρκετές μεγάλες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ ανεπάρκειας της D και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως κρυολογήματα, βρογχίτιδα και πνευμονία.

Οι πληγές επουλώνονται αργά

Η αργή επούλωση τραυμάτων μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι τα επίπεδα βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλά. Τα αποτελέσματα από μια μελέτη έδειξαν ότι η βιταμίνη αυτή, αυξάνει την παραγωγή ενώσεων που είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέου δέρματος ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης ενός τραύματος. Επίσης, ο ρόλος της βιταμίνης D στον έλεγχο της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, είναι εξίσου σημαντικός για τη σωστή επούλωση.

Υπάρχει αίσθηση κούρασης

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να έχει πολλές αιτίες και η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι μία από αυτές. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν έντονη κόπωση που έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής.

Έχεις πεσμένη διάθεση

Η  καταθλιπτική διάθεση μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Σε κάποιες έρευνες, οι ερευνητές έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με την κατάθλιψη, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους.

Η απώλεια μαλλιών είναι έντονη

Η τριχόπτωση συχνά αποδίδεται στο άγχος, το οποίο αποτελεί αρκετά κοινή αιτία.  Ωστόσο, όταν η τριχόπτωση είναι σοβαρή, μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια ή έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Η τριχόπτωση στις γυναίκες συγκεκριμένα, έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε κάποιες μικρές έρευνες. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται επίσης με την αλωπεκία και μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments