Διεθνή

Τρόμος στη Βιέννη: Νεκροί και τραυματίες ύστερα από συντονισμένες επιθέσεις

Τρόμος στη Βιέννη: Νεκροί και τραυματίες ύστερα από συντονισμένες επιθέσεις
Τρόμος στη Βιέννη: Βασικός στόχος της επίθεσης φαίνεται πως ήταν η συναγωγή της αυστριακής πρωτεύουσας ενώ επιθέσεις έγιναν και σε έξι ακόμη τοποθεσίες.

Νύχτα τρόμου στη Βιέννη. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός, κατά το αιματοκύλισμα που προκάλεσαν το βράδυ της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας ένοπλοι, σε συντονισμένη τρομοκρατική ενέργεια. Βασικός στόχος της επίθεσης φαίνεται πως ήταν η συναγωγή της πόλης ενώ επιθέσεις έγιναν και σε έξι ακόμη τοποθεσίες.

Σύμφωνα με τις αυστριακές Αρχές ένας από τους ενόπλους έχει πέσει νεκρός, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αυστριακών Μέσων κάνουν λόγο για επτά θύματα.

O υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, περιέγραψε το συμβάν ως «τρομοκρατική επίθεση» και προέτρεψε τους πολίτες της Βιέννης να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς η αστυνομία συνεχίζει την αναζήτηση των υπόλοιπων δραστών. Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι διενεργεί πλέον ελέγχους στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία.

«Η αστυνομία διεξάγει ελέγχους σε οχήματα και επιβάτες στα συνοριακά φυλάκια με την Αυστρία», μέτρο που αποφασίστηκε να ληφθεί «προληπτικά», μετά την «τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη», διευκρίνισε η αστυνομία της Τσεχίας σε ανάρτησή της στο Twitter. Η τσεχική αστυνομία πρόσθεσε εξάλλου πως πλέον έθεσε υπό «επιτήρηση τις κυριότερες εβραϊκές εγκαταστάσεις στην Δημοκρατία της Τσεχίας», μέτρο που πρόσθεσε πως αποφάσισε να λάβει «εξαιτίας της κατάστασης στην Αυστρία και όχι μόνο». Δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιαν Χάματσεκ, ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Τσεχίας βρίσκονται σε επαφή με τις αυστριακές μετά την επίθεση. Από την πλευρά του, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, εξέφρασε μέσω Twitter την «αλληλεγγύη» του στους Αυστριακούς. «Μου προκάλεσε φρίκη η επίθεση εναντίον της συναγωγής της Βιέννης και θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στον αυστριακό λαό και στον φίλο μου (καγκελάριο) Σεμπάστιαν Κουρτς», ανέφερε.

Αρκετοί από τους φερόμενους ως δράστες αυτής που η κυβέρνηση της Αυστρίας αποκαλεί τρομοκρατική ενέργεια στη Βιέννη διαφεύγουν τη σύλληψη και βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό, δήλωσε περίπου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νιχάμερ. «Συνενώσαμε διάφορες μονάδες των ειδικών δυνάμεων, που αναζητούν από κοινού τους φερόμενους ως τρομοκράτες», σημείωσε ο Νιχάμερ, υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση των διωκτικών αρχών «δεν περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της Βιέννης», διότι οι δράστες βρίσκονται «εν κινήσει», σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ÖRF.

Καμιά πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων:

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, στις 23:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας) δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, καμία πληροφορία ούτε για την ταυτότητα, ούτε και για τον αριθμό των θυμάτων», σύμφωνα με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη, στο κέντρο της οποίας διαπράχθηκε νωρίτερα επίθεση, με αρκετά θύματα. Παράλληλα μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιγκ, επιβεβαίωσε ότι νεκροί είναι ένας περαστικός και ένας ύποπτος που πυροβολήθηκε από αστυνομικούς, ενώ 15 τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Παράλληλα με την επίθεση στη συναγωγή, υπήρξαν αναφορές για ομηρία σε εστιατόριο στην οδό Mariahilfer.

Τα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments