Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: «Είναι η μόνη επιλογή για τους Αμερικανούς» λέει ο Νίκολας Μπερνς

Τζο Μπάιντεν: «Είναι η μόνη επιλογή για τους Αμερικανούς» λέει ο Νίκολας Μπερνς
Τζο Μπάιντεν: Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μίλησε για τις σημερινές εκλογές.

Θερμός υποστηρικτής του Τζο Μπάιντεν είναι ο Νίκολας Μπερνς, καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων στο Χάρβαρντ και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπερνς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, εξέφρασε την άποψη ότι ο Μπάιντεν είναι η μόνη επιλογή για τους Αμερικανούς στις 3/11. Χαρακτήρισε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου από παλιά, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα ενισχύσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις δυο χώρες. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ευχαριστώ γι’ αυτή τη συνέντευξη στην ΕΡΤ. Έχετε πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Γίνονται εκλογές και το ερώτημα για τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς είναι «Μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Τραμπ; Θα είναι καλύτερα τα πράγματα με μια κυβέρνηση Μπάιντεν; Ποιες είναι οι δικές σας απόψεις;

Ευχαριστώ για την ευκαιρία να μιλήσω στην ελληνική δημόσια τηλεόραση. Την Τρίτη θα έχουμε, κατ’ εμέ, τις σημαντικότερες εκλογές που μπορούν να θυμηθούν όσοι ζουν σήμερα στις ΗΠΑ. Ίσως οι σημαντικότερες από το 1932 με τον Φράνκλιν Ρούσβελτ. Eχουμε δύο πολύ διαφορετικούς υποψηφίους από πλευράς κοσμοθεωρίας, χαρακτήρα, αξιών και πολιτικής. Πιστεύω ότι ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ. Τον υποστηρίζω και είμαι ένας από τους συμβούλους του τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες.

Στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο ο Μπάιντεν είναι από παλιά φίλος της Ελλάδας και των Ελλήνων και της Κύπρου. Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έκανε δηλώσεις τους τελευταίους μήνες σχετικά με την Αγία Σοφία αντιτιθέμενος στη μετατροπή της σε τζαμί. Έκανε δηλώσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη υπεράσπισης της Ελλάδας. Έκανε δηλώσεις και για την Κύπρο. Έτσι, πιστεύω ότι ο Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την πολύ καλή σχέση μας με την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο.

Και γενικά, ως Αμερικανός θεωρώ τον πρόεδρο Τραμπ αδύναμο ηγέτη. Διχαστικό και αρνητικό ηγέτη για την ίδια τη χώρα μας σε θέματα όπως η φυλετική δικαιοσύνη. Είναι ολέθριος ηγέτης κατά την πανδημία. Κυβερνά χωρίς ίχνος βεβαιότητας κι αποτελεσματικότητας. Στέλνει πολύ διαφορετικά μηνύματα στους Αμερικανούς σχετικά με τον κορονοϊό. Άρα, κατ’ εμέ, δεν υπάρχει επιλογή. Ο Τζο Μπάιντεν είναι η μόνη επιλογή για τους Αμερικανούς στις 3/11.

Είστε έμπειρος διπλωμάτης κι έχετε υπηρετήσει στην Ελλάδα. Γνωρίζετε για την ένταση με την Τουρκία. Τι πρέπει να γίνει για ν’ αποκλιμακωθεί αυτή η ένταση;

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει γίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο και την ελληνική κυριαρχία σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο. Αμφισβητεί τη δυνατότητα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για προοπτικές με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα παίρνει πολύ αρνητικές αποφάσεις για την Κύπρο αντίθετες σε όσα ελπίζουμε όλοι για την Κύπρο. Είναι λοιπόν μια δύσκολη εποχή. Μα τη θεωρώ και θετική για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας. Τα τελευταία εφτά-οχτώ χρόνια βλέπουμε μεγάλη αλλαγή στον τόνο αυτής της σχέσης. Οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ομπάμα και υπό τον πρόεδρο Τραμπ είναι χώρα φίλη της Ελλάδας.

Πιστεύω ότι ο Τζο Μπάιντεν θα το συνεχίσει αυτό. Δε θεωρώ τον Ντόναλντ Τραμπ ηγέτη με σταθερές αρχές ή σταθερές θέσεις. Φοβάμαι ότι μπορεί ν’ αλλάξει γνώμη πολύ γρήγορα. Πιστεύω ότι δεν αντιμετώπισε αρκετά σθεναρά τον πρόεδρο Ερντογάν. Δεν επέβαλε καμία ποινή στην Τουρκία όταν εκείνη αποφάσισε να υιοθετήσει το σύστημα αεράμυνας S-400. Με την τουρκική κυβέρνηση πρέπει να είναι κανείς πολύ σαφής και πολύ σθεναρός. Δεν πιστεύω ότι συνέβη αυτό υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ.

Ξέρετε τη σημασία της ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις πρωτεύουσες των δύο χωρών. Πιστεύετε ότι με κυβέρνηση Μπάιντεν η Αθήνα θα έχει πιο ειλικρινείς, ευθείς και άμεσους διαύλους προκειμένου να εκτονώνονται κρίσεις;

Πιστεύω ότι, αν εκλεγεί Πρόεδρος ο Μπάιντεν και αναλάβει τον Ιανουάριο του 2021 θα είναι πολύ σταθερός φίλος της Ελλάδας. Και, φυσικά, ως μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος σ’ αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα όσο μπορούμε. Πρέπει να πω ότι ήδη έχουμε ένας πολύ αποτελεσματικό πρέσβη, τον Τζεφ Πάιατ. Τον γνωρίζω πολύ καλά, τον σέβομαι και πιστεύω ότι κάνει άριστα τη δουλειά του. Επίσης πιστεύω ότι ο υπουργός Πομπέο και άλλα μέλη της κυβέρνησης Τραμπ έκαναν κι αυτοί καλή δουλειά. Μας έφεραν πιο κοντά.

Όμως ανησυχώ γιατί ο πρόεδρος Τραμπ είναι απρόβλεπτο άτομο. Όπως είπα και πριν, δεν είναι σταθερός. Δεν έχει τη δυνατότητα να δείξει πυγμή με ηγέτες όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο Ερντογάν. Αυτό χρειάζεται στον Λευκό Οίκο. Ο Τζο Μπάιντεν, από την άλλη, έχει εμπειρία δεκαετιών και βαθιά γνώση που ξεπερνά κατά πολύ αυτήν του προέδρου Τραμπ. Στην εξωτερική πολιτική θέλουμε έναν Αμερικανό Πρόεδρο που δίνει προσοχή, έχει μια στρατηγική και μπορεί να είναι σταθερός φίλος για συμμάχους μας όπως η Ελλάδα.

Τελευταία ερώτηση. Θυμάμαι ότι, πριν από οχτώ χρόνια όταν εξελέγη ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Τουρκία. Τι άλλαξε από τότε στις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής;

Η σχέση μεταξύ μας έχει γίνει πολύ δύσκολη. Η Τουρκία έχει γίνει από πολλές πλευρές ένα αυταρχικό κράτος. Υπάρχουν πιο πολλοί φυλακισμένοι δημοσιογράφοι κι αξιωματικοί απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έχει γίνει πολύ δύσκολος γείτονας, το ξέρετε. Κι εσείς και η Κύπρος, ακόμα και το Ισραήλ. Η Τουρκία είναι υποκινητής αστάθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στη Λιβύη στη Συρία και στο Ιράκ. Μια αρνητική δύναμη κι ένας πολύ δύσκολος σύμμαχος για όλους τους άλλους στο ΝΑΤΟ. Αν συγκρίνουμε τα αρνητικά στην Τουρκία με τα θετικά ανάμεσα στην επανεμφάνιση της Ελλάδας και την οικονομική ανάκαμψή της. Πιστεύω ότι η σταθερότητα, ευφυία και η αποτελεσματικότητα του πρωθυπουργού σας τον οποίο σέβομαι πολύ, του Κυριάκου Μητσοτάκη έφεραν την Ελλάδα σε μια πολύ ισχυρή θέση. Μα χρειάζεται φίλους. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ να συνεχίσει να συμβουλεύει τους Τούρκους να μην είναι τόσο επιθετικοί. Χρειάζεται έναν φίλο στην Ουάσινγκτον. Υπό τον Τζο Μπάιντεν, αν εκλεγεί η Ελλάδα θα είναι πολύ καλός φίλος των ΗΠΑ.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Καλή επιτυχία. Εγώ ευχαριστώ. Χαίρομαι γι’ αυτή τη συνέντευξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments