ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Στράτος Σαφιολέας
Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Στράτος Σαφιολέας στο pagenews.gr: «Αν κερδίσει ο Τραμπ η Αμερική δεν θα είναι η ίδια»

Στράτος Σαφιολέας στο pagenews.gr: Ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη για τις εκλογές στην Αμερική. Τι σημείωσε για τις Πολιτείες - κλειδιά και τι για την επόμενη ημέρα.

Όλη η υφήλιος σήμερα έχει στραμμένο το βλέμμα της στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, που διεξάγονται εκεί, δεν θα επηρεάσει μόνο την Αμερική αλλά και σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη. Τις τελευταίες εξελίξεις, όλα όσα έγιναν σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία και το τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες και μέρες, σχολίασε στην εκπομπή του pagenews.gr «Opinion Leader» και στον Δημήτρη Τάκη ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, Στράτος Σαφιολέας.

Θα είναι άραγε ο , αυτός που θα γυρίσει σελίδα για την Αμερική ή ο  θα κυβερνήσει για δεύτερη τετραετία; Ο κ. Σοφιλέας προβλέπει:

“Εάν κάναμε μία πρόβλεψη για το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών με βάση τον συνολικό αριθμό των ψήφων δεν θα είχαμε καμία αγωνία. Θα ήταν σχεδόν σίγουρο, ότι ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που θα ψηφίσει τον Τζο Μπάιντεν θα υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό αυτών που θα ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό που κάνεις τις εκλογές αμφίρροπες, μέχρι και την τελευταία στιγμή, είναι το ιδιαίτερο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ με το εκλεκτορικό κολέγιο.

Έτσι αντί να κοιτάμε τον συνολικό αριθμό των ψήφων, κοιτάμε τον αριθμό των ψήφων σε κάποιες Πολιτείες – κλειδιά, οι οποίες αποφασίζουν το τελικό αποτέλεσμα για το εκλεκτορικό κολέγιο, εκεί που βρίσκεται και το θρίλερ της εκλογικής αναμέτρησης. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν 90% πιθανότητες στον Τζο Μπάιντεν να επικρατήσει έναντι 10% πιθανοτήτων του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό κάνει δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη γιατί πάντα υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα ο νυν Αμερικανός πρόεδρος να επανεκλεγεί”.

Για το αν οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν μέσα ή υπάρχει ακόμα μία κρίσιμη μάζα που είτε δεν απαντά συνειδητά είτε ντρέπεται να πει ότι θα ψηφίσει Τραμπ:

“Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν βελτιωθεί στις προβλέψεις τους αλλά παραμένει η πιθανότητα να πέσουν έξω. Βέβαια για να ξανακερδίσει ο Τραμπ οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να πέσουν θεαματικά έξω σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και την Χίλαρι Κλίντον. Αυτή τη φορά η έκπληξη δύσκολα θα γίνει. Δεν είναι όμως αδύνατη”.

Για το ποιες είναι οι κρίσιμες Πολιτείες και το τι είναι αυτό που θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα:

“Θα πρέπει να υπάρχει πολύ υπομονή για το αποτέλεσμα, εκτός αν η νίκη του Μπάιντεν είναι θεαματική. Εάν τα αποτελέσματα είναι κοντά, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε ανατροπές. Ίσως πρώτα να προηγηθεί ο Τραμπ σε Πολιτείες – κλειδιά και στη συνέχεια τα νούμερα αυτά να ανατραπούν. Αυτό γιατί πρώτα καταμετρούνται οι ψήφοι που πέφτουν στην κάλπη την ίδια μέρα, δηλαδή σήμερα, και μετά οι επιστολικές ψήφοι. Φέτος στην Αμερική η επιστολική ψήφος δεν έχει προηγούμενο διότι λόγω της πανδημίας πολλοί πολίτες ψήφισαν με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι Δημοκρατικοί.

Οι σημαντικές πολιτείες είναι μια λίστα συνδυασμών. Οχάιο, Φλόριντα, Πενσιλβανία, Βόρεια Καρολίνα, Τέξας, Τζόρτζια, Αριζόνα, Άιοβα. Οι πρώτες τρεις θα δείξουν προς τα που πηγαίνει η κατάσταση. Αν το Τέξας κάνει την ανατροπή και γίνει Δημοκρατικό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές”.

Για την μία Πολιτεία – κλειδί που μπορεί να κρίνει τα πάντα:

“Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την Πενσιλβανία. Οι υποψήφιοι έχουν επικεντρώσει εκεί την προσοχή τους, τα προγνωστικά δίνουν τον Μπάιντεν μπροστά με ένα μικρό ποσοστό. Η ιδιομορφία της είναι ότι στο δυτικό κομμάτι η οικονομία εξαρτάται από την εξόρυξη του πετρελαίου με μια συγκεκριμένη μέθοδο με περιβαλλοντικούς κινδύνους κάτι που δεν είναι αποδεκτό από τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο, ο Μπάιντεν έχει αναγκαστεί να πει ότι θα διατηρήσει αυτήν την τεχνική εξόρυξης προκειμένου να μην πληγεί η οικονομία της περιοχής”.

Για το πότε θα υπάρχει ένα ασφαλές αποτέλεσμα:

“Αν είναι δραματική η επικράτηση του Μπάιντεν μπορεί να έχουμε μέσα σε μερικές ώρες αποτέλεσμα. Αν όμως τα αποτελέσματα είναι κοντινά μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε όχι μόνο όλο το βράδυ αλλά και αρκετές μέρες”.

Για το αν υπάρχει περίπτωση ο πρόεδρος να εκλεγεί από το δικαστήριο:

“Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα, όπως έγινε το 2000, η κρίσιμη απόφαση να καταλήξει στο ανώτατο  δικαστήριο. Ελπίζω η διαδικασία να εξελιχθεί ομαλά, γιατί και ο Τραμπ δεν είναι ένας συνηθισμένος πρόεδρος. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ αλλά και τις δημοκρατίες σε όλον τον κόσμο”.

Για το σενάριο ο Τραμπ να μην αποδεχτεί την ήττα, να μιλήσει για νοθεία και οι πολίτες να οδηγηθούν σε συγκρούσεις:

“Πρόκειται για ακραίο σενάριο. Αυτή δεν είναι η χειρότερη στιγμή της Αμερικής. Έχει περάσει από μεγάλες αναταραχές από τον εμφύλιο και μετά, οπότε ελπίζω το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών να εμπεδώσει τη δημοκρατία”.

Για την επόμενη μέρα:

“Αν κερδίσει ο Μπάιντεν η Αμερική θα επιστρέψει σε αυτό που λέμε κανονικότητα αλλά η Αμερική και ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ όπως ήταν πριν την εκλογή Τραμπ. Πρέπει όμως να έχουμε κατά νου ότι ένα μεγάλο κομμάτι πολιτών που έχασε τις δουλειές του και έμεινε στο περιθώριο ότι ψηφίζει Τραμπ. Το προηγούμενο πολιτικό σύστημα δεν το εκπροσώπησε, δεν ενδιαφέρθηκε και δεν αντιμετώπισε τα προβλήματά του.

Σε περίπτωση που κερδίσει ο Τραμπ θα είναι ανεξέλεγκτος, θα ξεχάσουμε την παγκοσμιοποίηση όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα, όπως και τη Δύση. Η στιγμή είναι κρίσιμη. Φοβάμαι ότι αν κερδίσει ο Τραμπ η Αμερική δεν θα είναι η ίδια. Η Αμερική άντεξε τέσσερα χρόνια ανελέητης επίθεσης λαϊκισμού και προσπάθειας να πληγούν οι θεσμοί επειδή το σύστημα ήταν πολύ στιβαρό. Έχω μεγάλη ανησυχία για το τι σημαίνει μια Αμερική με έναν πρόεδρο, που δεν έχει κανέναν σεβασμό απέναντι σε παραδοσιακούς πυλώνες της δημοκρατίας και στη δικαστική εξουσία.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η εξαιρετική πειθαρχία των Δημοκρατικών στη στρατηγική που ακολούθησαν. Μπορούσαν να είχαν παρασυρθεί αλλά επικεντρώθηκαν στην πανδημία και στις επιπτώσεις αυτής στην οικονομία. Αυτό ίσως να είναι που θα τους οδηγήσει και στη νίκη”.