Ελλάδα

Σεισμός Σάμος: Έντεκα σχολεία είναι ακατάλληλα μετά τον Εγκέλαδο

Σεισμός Σάμος: Έντεκα σχολεία είναι ακατάλληλα μετά τον Εγκέλαδο
Σεισμός Σάμος: Ακατάλληλα κρίθηκαν 11 από τα 44 σχολεία του νησιού μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Ο σεισμός τον 6,7 ρίχτερ στην Σάμο, άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες αλλά και υποδομές. Τα κλιμάκια των μηχανικών που εξέτασαν τα κτίρια μετά τον σεισμό εντόπισαν προβλήματα σε περίπου 300 κατοικίες, που κρίθηκαν ακατάλληλες αλλά και σε έντεκα σχολεία. Συνολικά στο νησί υπάρχουν 44 σχολικές μονάδες και το γεγονός ότι το 1/4 από αυτές κρίνεται προσωρινά ακατάλληλο σημαίνει ότι τίθενται εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία, ιδίως στην περίοδο της πανδημίας, που δυσχαιρένει περαιτέρω την κατάσταση.

Στον Δήμο Ανατολικής Σάμου τα μισά σχολεία έχουν προβλήματα

Πρόκειται για προβλήματα στις σχολικές μονάδες στο Καρλόβασι, τη Χώρα, το Παλαιόκαστρο, το Άνω Βαθύ και το Πυθαγόρειο, και για «την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται» μίλησε σήμερα στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ. Όπως είπε «μόνο στον Δήμο Ανατολικής Σάμου, από τα 14 σχολεία, τα επτά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα».

Στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων στο θέμα της στέγασης των μαθητών προχωρά το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου. Διερευνάται ήδη η μετεγκατάσταση των μαθητών στις πληγείσες σχολικές μονάδες σε άλλα κτίρια ή ακόμα και σε κοντέινερ. Εν τω μεταξύ με απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τα σχολεία στο νησί θα παραμείνουν κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα.

Προβλήματα στις εκκλησίες

Σύμφωνα με το μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσέβιο, 64 ναοί του νησιού υπέστησαν σοβαρές βλάβες από το σεισμό. Στη Δήμο Ανατολικής Σάμου υπέστησαν ζημιές 24 ενοριακοί ναοί. Και στο Δήμο Δυτικής Σάμου ζημιές υπέστησαν 30 ενοριακοί ναοί. Επίσης ζημιές υπέστησαν οι Μονές του Τιμίου Σταυρού και του προφήτη Ηλία αλλά και πολλά παρεκκλήσια.

«Κρίνεται επισφαλής η χρήση τους υπό το φόβο και ενός μεγάλου μετασεισμού που δύναται να επιφέρει μεγαλύτερες ζημιές ή ακόμα την πλήρη κατάρρευση και τον αφανισμό τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Και κατέληξε: «Αναμένομεν τους ειδικούς ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξεκινήσει η άμεση αποκατάσταση και αναστύλωση τους. Υπολογίσουμε πολύ στην αγάπη των εν Ελλάδι και απανταχού της γης διαβιούντων Σαμίων αδελφών αλλά και στην ανδρεία του ευγενούς και ευσεβούς ακριτικού μας κλήρου και λαού».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments