ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Αθηνά Λινού
Καθηγήτρια Επιδημιολογίας

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr για τον κορωνοϊό: «Μέχρι τώρα πάμε στα τυφλά»

Αθηνά Λινού στο pagenews.gr για τον κορωνοϊό: Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη για την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Ραγδαία είναι η αύξηση των νοσούντων με κορωνοϊό στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να βρίσκονται σε συναγερμό. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να έχουν μπει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 3 Νοεμβρίου σε lockdown. Όλα αυτά τα σχολιάζει, στην εκπομπή του pagenews.gr «Opinion Leader» και στον Δημήτρη Τάκη, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού, η οποία πολλές φορές έχει επισημάνει αυτό που ζούμε και που ενδεχομένως θα ζήσουμε τις επόμενες ημέρες και μήνες.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Λινού αναφέρεται στη διασπορά της νόσου στην κοινότητα, κάνει τη δική της εκτίμηση για το αν η Αττική θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και προτείνει νέα μέτρα.  “Πρέπει επειγόντως να αλλάξει η επικοινωνία για να πεισθεί ο κόσμος να ακολουθήσει όσα ανακοινώνονται. Η εξουσία δεν πείθει” τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το τι είναι αυτό που τη φοβίζει περισσότερο από όλα:

“Με φοβίζει περισσότερο η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και αντίστοιχα θα έχουμε εκθετική αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων και τεράστια διασπορά σε τομείς που δεν είχαμε νοσούντες, όπως ο στρατός. Φοβάμαι ότι υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού, τις οποίες δεν έχουμε αγγίξει και δεν ξέρουμε τι γίνεται από πλευράς κρουσμάτων, όπως είναι οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι φυλακές, οι καταυλισμοί. Η διασπορά που έχουμε σε πολλές πόλεις της χώρας πλέον θα μας αναγκάσει να βρεθούμε προ γεγονότων και εικόνων που δεν είχαμε καν φανταστεί”.

Για το πού μπορεί να φτάσει η εκθετική αύξηση:

“Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε γιατί δεν ξέρουμε και τι επίδραση θα έχουν τα μέτρα. Αλλά όταν μιλάμε για εκθετική αύξηση εννοούμε για διπλασιασμό των υπαρχόντων κρουσμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα περίπου μίας βδομάδας”.

Για τις έρευνες στα λύματα της Αττικής και τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι μπορεί να είναι 60.000 τα κρούσματα:

“Δεν ξέρω πόσα κρούσματα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή. Υπολογίζω ότι τα γνωστά ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 7.000, οπότε τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 70.000”.

Για τους λόγους της διασποράς του ιού και το τι έχει πάει λάθος:

“Είναι δύσκολο να πει κανείς τι έχει πάει λάθος. Ο τύπος αυτού του ιού είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Δεν πιστεύω ότι η διασπορά οφείλεται σε κάποια μετάλλαξη. Υπάρχουν μεταλλάξεις που τον κάνουν πιο μεταδοτικό αλλά αυτή η έξαρση δεν οφείλεται στην μετάλλαξη. Ακολουθεί τη φυσική ιστορία της νόσου να διασπείρεται πολύ εύκολα. Στην Ελλάδα θεωρώ ότι πήγε λάθος η γενίκευση των μέτρων της ατομικής προστασίας. Δεν την εφαρμόσαμε εγκαίρως.

Επιπλέον, μέχρι τώρα λειτουργούσαμε λιγάκι στα τυφλά γιατί στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε πόσα είναι τα κρούσματα αλλά και μέχρι σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε αναγωγή.  Αναγωγή δεν έχει γίνει είτε γιατί δεν έχει θεωρηθεί αναγκαίο είτε γιατί τα μέλη της Επιτροπής προς την κυβέρνηση δεν την περιέλαβαν. Η εικόνα των κρουσμάτων μέσω της αναγωγής υπάρχει μόνο στις χώρες που κάνουν πολλά τεστ”.

Για τα μέτρα που ελήφθησαν ή δεν ελήφθησαν:

“Ένα μέτρο που θα έπρεπε να έχει ληφθεί είναι η συνταγογράφηση του τεστ. Επίσης, θα έπρεπε να έχει υπάρξει νωρίτερα η καθολική χρήση μάσκας για όλες τις περιοχές. Ακόμη, με ανησυχεί το ότι δεν είναι επαρκώς μελετημένος ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ της πολιτείας και των πολιτών έτσι ώστε να πεισθούν για την εφαρμογή των μέτρων.

Ο κ. Τσιόδρας είναι κεφάλαιο για τη χώρα μας και σε επίπεδο επιστήμης και σε επίπεδο επικοινωνίας. Θα έπρεπε όμως να είχαν γίνει κάποιες γρήγορες μελέτες που να καταδείξουν ποιο είναι το σωστό μήνυμα προς τον πληθυσμό ανάλογα με την ηλικία, την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση και ποιος είναι ο καταλληλότερος για να το πει αυτό. Γιατί τελικά δεν είναι η εξουσία που πείθει”.

Για το αν η Αθήνα θα ακολουθήσει τη Θεσσαλονίκη και θα μπει σε lockdown:

“Αν συνεχίσουμε να μην ξέρουμε τίποτα για τη διασπορά του συνόλου των κρουσμάτων το lockdown θα είναι μία αναγκαία εξέλιξη. Μπορεί να ακούμε για διάφορες περιοχές της Αθήνας ότι έχουν πολλά κρούσματα αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε πόσα είναι. Αυτό συνέβη και στη Θεσσαλονίκη. Ακούσαμε ότι υπήρχαν μόνο 5 κλινικά κρούσματα και το πιστέψαμε. Έτσι, υποεκτιμήσαμε τον κίνδυνο”.

Για το τι σημαίνει απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν και το ποιο είναι το επόμενο βήμα:

“Υπάρχουν αρκετά άμεσα βήματα είτε αποδώσουν είτε δεν αποδώσουν τα μέτρα, όπως η καθολική συνταγογράφηση των τεστ, κίνητρα για τους εργαζόμενους με ημερομίσθιο να αναζητούν βοήθεια με το παραμικρό σύμπτωμα, κίνητρα για τους μετανάστες να κάνουν το τεστ, δειγματοληπτικός έλεγχος σε όλες τις δομές που ζουν άνθρωποι πολλοί μαζί (π.χ. φυλακές, δομές αστέγων, γηροκομεία, φοιτητικές εστίες)”.

Για το σενάριο της επέκτασης των μέτρων έως τον Μάρτιο:

“Θα γίνει πιθανό αν δεν ληφθούν άμεσα τα επιπλέον μέτρα, αν δεν λυθεί το θέμα των συγκοινωνιών”.

Για το τι συμβαίνει με το ιικό φορτίο:

“Δεν είμαι Λοιμωξιολόγος αλλά αυτό που καταλαβαίνω ως Επιδημιολόγος είναι ότι η μεγάλη ποσότητα ιικού φορτίου είναι πιο εύκολο να οδηγήσει στο να νοσήσουμε. Η συνεχής χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και ο αερισμός του χώρου, μπορούν να μας αποτρέψουν από αυτό”.

Για τα συμπτώματα που μοιάζουν με την κοινή γρίπη και το τι πρέπει να κάνει κάποιος που τα έχει ή θα τα έχει:

“Το πρώτο που θα συμβούλευα είναι να κάνουμε όλοι εμβόλιο κατά της γρίπης. Το δεύτερο, αν δεν υπάρχει οικονομική δυσκολία, είναι να κάνει αμέσως το τεστ. Υπάρχουν χώρες, στις οποίες ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει μέχρι 10 τεστ δωρεάν. Από εκεί και πέρα, αν θα περάσουμε ελαφριά ή βαριά τη νόσο εξαρτάται και από την γενετική κατάσταση του καθενός. Κανείς όμως δεν είναι προστατευμένος. Το ιικό φορτίο καθορίζει μόνο το αν θα αρρωστήσεις ή όχι. Γι’ αυτό όσοι δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό, ακόμη κι αν είναι αλήθεια όσα λένε, καλύτερα να προστατευτούν παρά να νοσήσουν”.