Πολιτική

Κικίλιας: Lockdown σε όλη την χώρα για ένα μήνα

Κικίλιας: Lockdown σε όλη την χώρα για ένα μήνα
Κικίλιας lockdown: Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι για lockdown σε όλη την χώρα για ένα μήνα.

Οι πληροφορίες για επιβολή lockdown διαδέχονται η μία την άλλη τις τελευταίες ώρες και ειδικά μετά την έκρηξη κρουσμάτων σήμερα που ξεπέρασαν πια και το όριο των 2.500 μολύνσεων την μέρα. Είναι γνωστό ότι αύριο Πέμπτη 5 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός θα κάνει έκτακτο διάγγελμα με τον Σωτήρη Τσιόδρα και θα ανακοινώσουν lockdown.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στον Ant1 δήλωσε πως η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι για lockdown σε όλη την χώρα για ένα μήνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πρωί της Πέμπτης στις 12:00 ο Πρωθυπουργός, από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, θα προβούν στις ανάλογες ανακοινώσεις.

Νωρίτερα οι πληροφορίες που έρχονταν στο φως της δημοσιότητας μιλούσαν για lockdown 15 ημερών ενώ ο υπουργός έδωσε μια άλλη πληροφορία. Μένει ωστόσο να επιβεβαιωθούν τα όσα είπε ο υπουργός αύριο. Αυτή τη στιγμή τα σενάρια είναι πολλά, το πιθανότερο, ωστόσο, είναι πως θα μείνουν ανοιχτά μόνο τα σχολεία ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο, όπως έγινε και στη Θεσσαλονίκη, να κλείσουν βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι το σύνολό της.

Το παρασκήνιο των αποφάσεων

Το παρασκήνιο των αποφάσεων είναι δραματικό. Η σύσκεψη που έγινε νωρίς το μεσημέρι είχε ως κύριο θέμα συζήτησης την πρόταση για γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί η οικονομία, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση να κλείσει μόνο η Αττική, όπως αναφέρει το in.gr.

Τις τελικές αποφάσεις για το που και πότε θα εφαρμοστεί lockdown θα τις λάβει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ώρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έφυγε από την τηλεδιάσκεψη νωρίτερα και συνομίλησε και με άλλους επιστήμονες και φορείς στο εξωτερικό.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν αργά το απόγευμα: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Νέες ΜΕΘ χρειάζεται η Θεσσαλονίκη δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι κρίσιμη. Η πόλη χρειάζεται περισσότερες ΜΕΘ, επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, Νίκος Νίτσας, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συλλόγου.

«Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη παρέμεινε… μακριά από τις δωρεές στο ΕΣΥ για τη δημιουργία νέων κλινών Covid-19, οι οποίες όπως είναι γνωστό ενίσχυσαν ήδη τις υποδομές της Αθήνας. Η μετατροπή κλινών γενικών ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε ΜΕΘ Covid-19 είναι μια λύση ανάγκης επιβεβλημένη υπό τις παρούσες συνθήκες ωστόσο δεν θα πρέπει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση καθώς άλλα νοσήματα -εκτός Covid 19- συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν ανθρώπινες ζωές. Γίνεται αντιληπτό ότι οι δομές υγείας της Θεσσαλονίκης οι οποίες περιθάλπουν ασθενείς από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, χρειάζονται άμεσα νέες ΜΕΘ κι ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένων γιατρών, παρακαταθήκη και για το μέλλον», τόνισε ο κ. Νίτσας.

Κεραμέως: Πρόθεσή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά

«Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο MEGA. Tο κλείσιμο των σχολείων στις γκρι περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που πρότεινε η επιτροπή, καθώς «διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία».

Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης είναι έτοιμο να εφαρμοστεί σε περίπτωση που οι ειδικοί εισηγηθούν κλείσιμο των σχολείων, ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε, αφού την καταδίκασε, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει τον ρόλο του πανεπιστημίου. «Προτείνουμε και άλλα πρόσθετα μέτρα, όπως είναι η δημιουργία ενός ειδικού σώματος δημοσίας τάξης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments