Πως Να

13033 φαρμακείο: Τι μήνυμα να στείλω

13033 φαρμακείο: Τι μήνυμα να στείλω
13033 φαρμακείο: Οι μετακινήσεις αλλάζουν και οι πολίτες θα χρειαστεί να στείλουν μήνυμα για να μετακινηθούν.

Lockdown σε όλη τη χώρα, για δεύτερη φορά, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ανακοινώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (5 Νοεμβρίου) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος μάλιστα, δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα μετάδοσης του ιού. «Μας εκπλήσσει η ταχύτητα μετάδοσής του που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας», επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση δίπλα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εκθετική αυτή αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας η οποία οδηγεί στην πίεση του ΕΣΥ, σε βαθμό που ίσως θα έθετε σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές, οδήγησε τους επιστήμονες στην απόφαση να εισηγηθούν το lock down.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τις τελευταίες επτά ημέρες είχαμε τουλάχιστο 1.600 κρούσματα ανά ημέρα και από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά και ανησυχητικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στους άνω των 65 ετών, ηλικιακή ομάδα στην οποία αυξάνει ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο μετά την μόλυνση από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, όπως είπε, «τις τελευταίες επτά ημέρες είχαν νοσήσει σε αυτές τις ηλικίες περισσότερο από 1.000 άτομα». Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «σήμερα μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει και πόσοι μπορούν και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ».

Ακούγοντας λοιπόν, την επιστημονική ομάδα, ο κος Μητσοτάκης έλαβε το μήνυμα και ανακοίνωσε πως όλη η χώρα μπαίνει σε lockdown. «Επιλέγω για ακόμη μία φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα», τόνισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τα μέτρα που θα ξαναβάλουν από το πρωί του Σαββάτου σε ένα «οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων» ολόκληρη τη χώρα «το οποίο θα κρατήσει για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτήν τη νέα μεγάλη προσπάθεια, την οποία καλούμαστε να κάνουμε», καθώς και την ανάγκη τα επιστημονικά δεδομένα να μην αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης και να κρίνονται μόνο οι πολιτικές αποφάσεις για τις οποίες έχει την ευθύνη η κυβέρνηση. Καθησύχασε όμως και τις ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες επισημαίνοντας πως υπάρχουν 37 δισεκατομμύρια σε ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη των πιο αδύναμων που θα πληγούν περισσότερο από την επιβολή των νέων μέτρων.

Έτσι θα γίνεται η μετακίνηση των πολιτών

Ο κάθε πολίτης που θα χρειαστεί να μετακινηθεί πρέπει να στείλει SMS στο 13033 με τον αντίστοιχο κωδικό. Η αποστολή των SMS στο 13033 γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

  • Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό.
  • Ο αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ).
  • Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Ο αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments