Πολιτική

Στέλιος Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown

Στέλιος Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown
Στέλιος Πέτσας κορωνοϊός: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown και μετά το τέλος του Νοεμβρίου.

Μετά από αρκετή συζήτηση με τους επιστήμονες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερο καθολικό lockdown. Αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από τις έξι το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και η μέρα της ολοκλήρωσης του έχει οριστική στις 30 Νοεμβρίου. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι με την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των καταστημάτων να μειωθούν αισθητά τα νέα κρούσματα και να πάρει μια βαθιά ανάσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που τα κρούσματα δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο που θέλουν οι επιστήμονες και η Ελληνική κυβέρνηση ; Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα δεν αποκλείεται να δούμε το lockdown να παίρνει παράταση και μετά τον Νοέμβριο. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ένα κύμα που ήταν έτοιμο να μετατραπεί σε «τσουνάμι» και να πνίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό το ενδεχόμενο ήταν καθοριστικής σημασίας ο πρωθυπουργός να λάβει αυτή την απόφαση και να μην περιμένει ακόμα μια εβδομάδα. «Θέλαμε να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν μας προλάβουν εκείνες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πρόβλεψη για γεμάτες ΜΕΘ

«Κινηθήκαμε άμεσα προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα και να τιθασεύσουμε μέχρι το τέλος του μήνα αυτό το κύμα που ήταν πολύ επικίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε στη συνέχεια μια ανησυχητική πρόβλεψη, μιλώντας στον ANT1, λέγοντας ότι αναμένεται να γεμίσουν το επόμενο διάστημα, 150 ΜΕΘ, «όπως φαινόταν από τις τελευταίες ημέρες και την αύξηση των κρουσμάτων που είχαμε, μέσα στις επόμενες ημέρες περιμένουμε να γεμίσουν 150 ΜΕΘ μόνο από τα κύματα των τελευταίων ημερών».

Στόχος των λοιμωξιολόγων και της κυβέρνησης είναι να φθάσει η χώρα και πάλι στα επίπεδα Σεπτεμβρίου, δηλαδή στα 300 με 400 κρούσματα ημερησίως. Σε περίπτωση που δεν κατορθωθεί να ανακοπεί η επιθετική ανάπτυξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί ο ισχύον lockdown.

«Η περίοδος που μπορούσαμε να συμβιώνουμε με τον ιό ήταν η εποχή του Σεπτέμβρη με 200 έως 400 κρούσματα, χωρίς μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Με αυτό το κριτήριο λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο κρουσμάτων που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται σε ικανοποιητικό φορτίο για το Σύστημα Υγείας, που δεν θα το θέτει σε κίνδυνο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία του κορωνοϊού και για το επίδομα των 800 ευρώ, ανέφερε ότι το επίδομα ενισχύθηκε γιατί υπήρξε μεγάλη πίεση στα εισοδήματα. «Προσδοκούμε ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια κανονικότητα προς τις γιορτές. Γι αυτό και το επίδομα θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments