Διεθνή

Τραμπ Μπάιντεν: Οι δικαστικές μάχες μόλις τώρα ξεκινούν

Τραμπ Μπάιντεν: Οι δικαστικές μάχες μόλις τώρα ξεκινούν
Τραμπ Μπάιντεν: «Διεκδικεί λανθασμένα το αξίωμα του προέδρου»

Δεν το βάζει κάτω ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προειδοποίησε με tweet τον Τζο Μπάιντεν να μην διεκδικεί πρόωρα τη νίκη στις εκλογές γιατί οι νομικές προκλήσεις τώρα ξεκινούν. «Ο Τζο Μπάιντεν δεν πρέπει να διεκδικεί λανθασμένα το αξίωμα του προέδρου. Θα μπορούσα να το κάνω και εγώ αυτό», δήλωσε ο Τραμπ προσθέτοντας ότι «οι νομικές διαδικασίες μόλις τώρα αρχίζουν».

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και όπως όλα δείχνουν νικητής της κούρσας, μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να βγει με τον αέρα του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ και να μιλήσει για τετελεσμένα αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά αρκετά αμερικάνικα μέσα που καλύπτουν τις εκλογές, όπως το Associated Press, έχουν δηλώσει ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής πλησιάζει τις 270 εκλογικές ψήφους που απαιτούνται από στιγμή σε στιγμή.

Η εκστρατεία του Τραμπ αμφισβήτησε αρκετές από αυτές τις ψήφους και προετοιμάζεται τώρα για μια νομική μάχη προκειμένου να πιστοποιήσει με αυτό τον τρόπο ότι της αναμέτρησης για τον Λευκό Οίκο προηγείται ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Καμία από τις ψήφους δεν έχει πιστοποιηθεί μέχρι στιγμής, αλλά οι προβλέψεις δείχνουν μπροστά τον Μπάιντεν σε Πενσυλβανία, Τζόρτζια και Νεβάδα. Η Βόρεια Καρολίνα δεν έχει ολοκληρώσει την καταμέτρηση.

Γιατί αργεί τόσο το αποτέλεσμα

Η πρωτοφανής καθυστέρηση, πέρα από τη φετινή συμμετοχή ρεκόρ, αποδίδεται στην πανδημία του κορωνοϊού, η οποία άλλαξε εκ βάθρων τον τρόπο ψηφοφορίας των Αμερικανών: το 2016, περίπου 46 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ψηφίσει πριν την ημέρα των εκλογών, ενώ το 2020 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να αποφύγουν τις εκλογικές ουρές εν μέσω πανδημίας.

Ειδικά στους αστικούς ιστούς όπου εκατομμύρια και εκατομμύρια ψήφοι πρέπει να μετρηθούν, η αλλαγή στον τρόπο ψηφοφορίας, ήταν βέβαιο ότι η διαδικασία καταμέτρησης θα επιβραδυνόταν σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά και σε σχέση με την επιθυμία πολλών να ακούσουν το αποτέλεσμα. Ο διπλασιασμός του αριθμού των πρόωρων ψήφων σε συνδυασμό με τη διατήρηση των ίδιων κανόνων σχετικά με την καταμέτρησή τους (την ώρα που οι έφοροι μένουν οι ίδιοι ή και μειώνονται) έκαναν την εξέλιξη αυτή μάλλον αναμενόμενη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments